E oficial! Pe cine trimit liberalii la ANCOM și CCR

Sigla PNL
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

UPDATE 15:45

E oficial! Eurodeputatul Rareş Bogdan a anunţat, luni, că Pavel Popescu este propunerea PNL pentru funcţia de vicepreşedinte al Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Lucian Heiuş pentru cea de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Totodată, Ştefania Ferencz este propunerea PNL pentru a fi membru în Consiliul de Administraţie al Curţii de Conturi, a adăugat Bogdan. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului votează, marţi, numirile pentru aceste funcţii în cadrul ANCOM şi al Curţii de Conturi.

„PNL a propus şi votat reprezentanţii de la PNL în poziţiile de la ANCOM, de la Curtea de Conturi. Pentru ANCOM, fostul deputat Pavel Popescu este propunerea PNL, acceptată unanim, vicepreşedinte al prestigioasei Agenţii. De asemenea, domnia sa urmând să demisioneze din cadrul Parlamentului României şi de la conducerea filialei Sector 4”, a anunţat Rareş Bogdan, la finalul şedinţelor de luni ale BEX şi BPN al PNL de la Parlament.

El a adăugat că Lucian Heiuş este propunerea PNL pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, iar membru în Consiliul de Administraţie al Curţii de Conturi este propusă Ştefania Ferencz.

„Pentru Curtea de Conturi pentru poziţia de vicepreşedinte a fost votat domnul Lucian Heiuş. Este fostul şef al ANAF, secretar general al Ministerului Finanţelor în acest moment. Un om care a fost prefect, care a fost şef de ANAF, şef de Administraţie Financiară, cu o mare experienţă în domeniu. Credem că va face un lucru excepţional în următorii 9 ani la Curtea de Conturi. De asemenea, cealaltă poziţie de membru în Consiliu, doamna Ştefania Ferencz. Timp de 12 ani şefa de Cabinet a primarului Emil Boc, la Cluj. (…) Un om cu mare experienţă în administraţia centrală şi locală”, a completat Bogdan.

UPDATE 11:26

Liberalii au decis în ședința Biroului Executiv propunerile pentru CCR și ANCOM. Astfel, potrivit unor surse liberale, deputatul PNL Pavel Popescu, care s-a remarcat în trecut prin luări de poziţii dure împotriva companiei chinezeşti Huawei, ar urma să fie propunerea PNL pentru postul de vicepreședinte la ANCOM, iar propunerile liberalilor pentru CCR sunt fostul preşedinte al ANAF, Lucian Heiuş, și Ștefania Ferencz, fost secretar general în Ministerul de Interne.

Propunerile vor merge la vot final în ședința Biroului Politic Național.

–––––––––––––––-

O ședință a Biroului Executiv al PNL va avea loc luni, la ora 11:00, urmată de o ședință a Biroului Politic Național al partidului, la 11:30, au precizat surse liberale pentru PS News. Potrivit surselor citate, liderii PNL vor decide numirile care ar urma să le revină la Curtea de Conturi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Parlamentul se reunește în ședință comună pe 10 octombrie

Amintim că Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au declanşat procedurile parlamentare pentru numirea în funcţii la ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) şi Curtea de Conturi.

Astfel, termenul pentru depunerea candidaturilor este 9 octombrie, iar raportul urmează să fie întocmit de către comisiile de specialitate până la data de 10 octombrie. O şedinţă de plen reunit al Parlamentului va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 14.00, unde urmează să fie dat votul pe cele două numiri.

Este vorba de numirea a doi vicepreşedinţi la ANCOM şi doi vicepreşedinţi la Curtea de Conturi.

De altfel, în interiorul Coaliției se negociază pentru șefia Autorității de Supraveghere Financiară.

Numiri în instituții-cheie

Curtea de Conturi este instituția care controlează modul de administrare și întrebuințare a banilor publici de către instituții, având un rol-cheie în statul român. Potrivit unor surse parlamentare, la Curtea de Conturi ar expira mandatele lui Vasile Cosmin Micula – vicepreşedinte, precum şi consilierilor Attila Deszi, Anca Constanţa Donovici, Dan Firţescu, Ileana Manuela Pieleanu, Marius Vorniceanu.

Sursă foto: news.ro
Sursă foto: news.ro

Toți cei menționați nu mai pot continua, chiar dacă au susținere politică, pentru că în Constituție e prevăzut un singur mandat. Parlamentul numește șefii Curții de Conturi, o condiție fiind ca aceștia să aibă studii economice, juridice sau inginerești.

La ANCOM expiră, de asemenea, două mandate de vicepreședinți și potrivit surselor, una dintre funcții ar fi fost promisă de PNL celor de la UDMR după ce partidul lui Kelemen Hunor a pierdut la masa negocierilor șefia ANRE.

Pentru conducerea ASF, PSD îl va promova pe Liviu Voinea, fost reprezentant al României la FMI, fost viceguvernator al BNR şi fost ministru al bugetului în guvernul Ponta, pentru poziţia de preşedinte al ASF, în locul lui Nicu Marcu. ASF are în total nouă membri în cadrul conducerii, cu salarii care încep de la peste 6.000 de euro lunar în cazul membrilor neexecutiv ajungând la peste 12.000 de euro lunar în cazul preşedintelui ASF.

ASF. INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Numirile sunt politice, partidele trebuie să vină cu propuneri care sunt apoi votate în Parlament. În ultimii doi ani, ASF-ul s-a confruntat cu situaţia complicată de pe piaţa de asigurări RCA, acolo unde până acum toţi liderii, fie că a fost vorba despre Astra Asigurări, City Insurance sau Euroins s-au prăbuşit.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: