Skip to content
Alegeri locale 2020

Suspans până în ultima secundă la București. Ion Bogdan Lefter: Nici sondajele de la ieșirea de la urne nu vor fi concludente

Ion Bogdan Lefter Wikipedia

Analistul Ion Bogdan Lefter a declarat pentru PS News ultimele sondaje aruncate pe piață de partide nu reprezintă realitatea și că, în București, ”va fi suspans până în ultima secundă a numărării voturilor”.

„Rezultatele alegerilor pentru Primăria Capitalei rămân incerte și va fi suspans până în ultima secundă a numărării voturilor. Nici sondajele de la ieșirea de la urne, dacă rezultatul cum se preconizează va fi foarte strâns, nu vor fi concludente. Sondajele de opinie care precedă alegerile sunt realizate de case diferite și după cum se știe există și legături între instituțiile de investigare a opiniei publice și partidele comanditare încât trebuie privite cu precauție aceste valori”, declară Ion Bogdan Lefter pentru PS News.

Totodată, analistul susține că mai mulți politicieni vor îndemna la „votul util”, adică la mobilizarea alegătorilor care, chiar dacă nu și-l doresc pe Nicușor Dan, „vor fi îndemnați totuși să voteze pentru candidatul susținut de PNL pentru ca Bucureștiul să iasă de sub administrația PSD”.

„Sondajele solicitate de Partidul Național Liberal îl indică pe Nicușor Dan cu avans. Sondajele caselor care întrețin relațiile de colaborare cu PSD o indică pe doamna Gabriela Firea drept învingătoare și cred că, până în ziua votului, trebuie încă să considerăm o posibilitate un eventul anunț al fostului președintelui Traian Băsescu că se retrage din cursă și își îndeamnă susținătorii să-l voteze pe Nicușor Dan.

Chiar și fără un asemenea anunț, vom vedea până în ziua votului, și probabil chiar și de-a lungul zilei de duminică, din ce în ce mai multe îndemnuri la „votul util”, cum i se spune, adică va fi un îndemn din partea multor politicieni, probabil și personalități publice din societatea civilă pentru mobilizarea alegătorilor care chiar dacă ar dori să voteze pe altcineva decât pe Nicușor Dan împotriva Gabrielei Firea, vor fi îndemnați totuși să voteze pentru Nicușor Dan pentru ca Bucureștiul să iasă de sub administrația PSD”, afirmă Ion Bogdan Lefter.

Chiar dacă prezența la vot pe data de 27 septembrie rămâne un adevărat mister, analistul spune că va exista o „mobilizare masivă din partea tinerilor care au protestat împotriva Guvernelor PSD”, așa cum s-a văzut de-a lungul ultimilor trei ani.

„Este posibil să avem o mobilizare la vot în condițiile acestei tensiuni speciale a concurenței dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea și în condițiile în care se vor face apeluri la mobilizare. E de pildă un scenariu posibil, o reacție de mobilizare masivă din partea tinerilor care după cum s-a văzut în ultimii ani în mai multe țări reacționează la apeluri prin internet, prin rețele sociale, inclusiv în România s-au mobilizat mulțimi considerabile de oameni în anii 2017-2018-2019 pentru protestele împotriva Guvernelor PSD. Deci în acest moment cred că la estimările de participare la vot de circa 30-40% putem aștepta un puseu de mobilizare electorală ținând cont de toate aceste împrejurări”, a conchis Ion Bogdan Lefter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *