Skip to content
Politică

Suspendarea brevetelor pentru serurile anti-COVID-19 ”nu e o soluție fezabilă”. Cristian Bușoi: Va descuraja investițiile pentru descoperirea de noi vaccinuri

Facebook

Contactat de PS News, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, este de părere că propunerea Parlamentului European de suspendare a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19 are șanse mici să se materializeze. De asemenea, acesta a explicat motivul pentru care suspendarea brevetelor „nu este o soluție fezabilă”, susținând că aceasta inițiativă aparține „partidelor de stânga, pentru că asta este convingerea lor în ceea ce privește drepturile de prioritate intelectuală”.

„Este o discuție și la nivel european, dar și la nivel internațional legată de drepturile de prioritate intelectuală și protecția acestor drepturi în ceea ce privește vaccinurile Covid-19. Discuția este mult mai complexă pentru că vorbim despre anumite legi și tratate internaționale care trebuie respectate. În Parlamentul European discuțiile au fost mai mult politice.

Eu, personal, cred că nu este o soluție fezabilă. Cred că nu va rezolva problema creșterii producției de vaccinuri la nivel global pentru că, dincolo de protecția brevetului și a proprietății intelectuale, e o chestiune de timp atunci când vorbim despre deschiderea unei facilități noi de producție. Toate estimările arată că, cel puțin pentru anul 2022-2023, producția mondială va fi suficiență. Vor fi probleme, însă, pentru câteva țări din afara Uniunii Europene, din afara SUA, iar pentru aceste țări nevoie este imediată de vaccin, iar suspendarea acestor brevete și a drepturilor de proprietate intelectuală nu va face să răsară peste noapte fabrici de producție de vaccinuri în anumite țări din Africa sau în America de Sud”, spune Cristian Bușoi.

De asemenea, europarlamentarul este de părere că rezoluția prin care se solicită ridicarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19 nu are șanse să fie acceptată pentru că „nu va rezolva problema”.

”Este o discuție care are o componentă juridică la nivel internațional pentru că existența brevetelor și drepturilor de proprietate intelectuală sunt prevăzute în anumite tratate internaționale inclusiv de la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului. Cred că șansele sunt mici. Evident că există o discuție despre semnalul care se dă, pentru că pentru a descoperi un nou medicament, un nou vaccin, un nou dispozitiv medical, se fac investiții serioase și motivul principal pentru care se fac aceste investiții sunt exact drepturile de proprietate intelectuală și faptul că pentru o perioadă e timp firma care face investiții poate avea drepturi exclusive de vânzare a acestor medicamente, vaccinuri. Odată ce se deschide această cutie a Pandorei, este posibil ca, în viitor, anumite investiții pentru a descoperi noi vaccinuri și noi dispozitive medicale să nu mai fie atât de atractive și să avem de suferit pe termen mediu și lung, cu riscul de a nu rezolva problema.

Toată discuția a plecat de la faptul că în acest moment nu există suficientă capacitate de producție pe întreaga planetă și că aceste companii care au descoperit vaccinurile nu au capacitatea singure să deschidă multe fabrici noi într-o perioadă scurtă de timp și atunci alte fabrici asemănătoare, care nu au investit și care nu au rețeta pentru aceste vaccinuri, ar putea să facă acest lucru.

Doar având patentul nu este suficient. Este nevoie de specialiști, de oameni care trebuie trainuiți, de echipamente, de materie primă care sunt o problemă din cauza cărora nu sunt multe vaccinuri care nu se rezolvă doar prin această soluție. Este o chestiune pe care anumite partide politice de stânga sau de centru stânga o susțin pentru că asta este convingerea lor în ceea ce privește drepturile de prioritate intelectuală.

Acest demers nu ar rezolva problema pe termen scurt, însă pe termen lung ar putea genera o descurajare a companiilor din domeniu de a investi sume mari pentru a descoperi vaccinuri inovatoare”, conchide Cristian Bușoi.

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care solicită ridicarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, cu scopul de a accelera producerea acestora.

Votul a strâns: 355 de voturi pentru, 263 împotrivă și 71 de abțineri, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Parlamentul European propune astfel inițierea negocierilor pentru o derogare temporară a Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMS) privind brevetele.

În opinia europarlamentarilor care au votat rezoluția, renunțarea la brevete de către firmele producătoare va spori accesul global la vaccinuri COVID-19 la prețuri accesibile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *