Skip to content
Politică

Suspendarea lui Dodon. Dan Dungaciu: În Republica Moldova este un război de tip Tom și Jerry EXCLUSIV

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Curtea Constituţională a Republicii Moldova i-a suspendat din nou atribuţiile preşedintelui Igor Dodon, în contextul refuzului său de a numi noi miniştri din Guvernul Filip, anunţă Deschide.md. Igor Dodon a comentat pe Facebook, afirmând că CC a comis o dublă ilegalitate şi că decizia „ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii”.

În acest sens, redacția PSnews.ro l-a contactat luni pe analistul de politică externă, Dan Dungaciu. Profesorul universitar a tranșat subiectul și a evidențiat că toată această situație nu înseamnă de fapt absolut nimic întrucât nu există un conflict autentic între Dodon și guvernarea din Republica Moldova, ci este unul doar de fațadă: „Dodon nu este scos definitiv din funcție, este suspendat, el spune că „nu aș fi semnat niciodată respectivele decrete, dar iată că m-au suspendat și nu am avut ce să fac”, acele decrete trecând așa cum dorește domnul Plahotniuc, iar domnul Dodon nu are cum să se împotrivească. Toată lumea își salvează, cum s-ar zice, fața”.

„Nu înseamnă absolut nimic. Nu înseamnă asbsolut nimic cum nu înseamnă niciunul din cazurile anterioare de suspendare a lui Igor Dodon. Aceasta este o chestiune jucată foarte bine între cei 2 colegi de binom ca să zic așa (Plahotniuc-Dodon). Este evident că multe lucruri pe care guvernarea i le cere sau i le-a cerut lui Igor Dodon din perspectiva unei guvernări care joacă jocul ca să zic așa al apropierii de Uniunea Europeană, jocuri de roluri justificate, asumate de guvernare. Dodon nu ar fi putut să le semneze, din perspectiva jocului de rol pe care îl face Dodon, adică orientat spre est. Atunci, soluția cea mai bună dintre cei 2 este această suspendare temporară a președintelui Dodon care salvează fața tuturor. Dodon nu este scos definitiv din funcție, este suspendat, el spune că „nu aș fi semnat niciodată respectivele decrete, dar iată că m-au suspendat și nu am avut ce să fac”, acele decrete trecând așa cum dorește domnul Plahotniuc, iar domnul Dodon nu are cum să se împotrivească. Toată lumea își salvează, cum s-ar zice, fața”, a precizat președintele Fundației Universitare a Mării Negre.

Astfel, Dan Dungaciu a fost întrebat dacă această situație nu este de fapt doar un exercițiu de imagine. Profesorul univesitar a răspuns afirmativ și a scos în evidență că este unul care a început odată cu momentul campaniei electorale în care televiziunile lui Plahotniuc l-au sprijinit pe Igor Dodon și a continuat cu stadiul în care i s-a luat președintelui Republicii Moldova dreptul de a mai numi directorul serviciilor secrete.

Analistul de politică externă ilustrează jocul de roluri purtat de cele două tabere, care ar dori să transmită că există un conflict, dar în realitate nu este unul autentic, printr-o paralelă cu desenul animat Tom și Jerry: „în Republica Moldova este un război de tip Tom și Jerry adică cei doi își dau cu ciocanele în cap, trec cu mașina unul peste celălalt, se îngheață, se aruncă în aer, dar până la urmă nimeni nu pățește nimic. Acesta este circul din Republica Moldova, unul de tip Tom și Jerry”.

„Este un exercițiu de imagine de la început pentru că atunci când s-a decis suspendarea președintelui Dodon pentru prima dată, când s-a dat decizia Curții, a fost foarte interesant cum a reacționat președintele Dodon. Mai exact, a avut o ieșire publică, s-a indignat puțin pe Facebook, a avut un discurs de vreo 5-6 minute, a spus clar că nu vrea să cheme oamenii în stradă pentru că nu vrea să creeze dezordini deci el a fost foarte atent în a nu accentua foarte mult starea de tensiune. În mod normal un președinte care se află într-un război total, radical cu guvernarea, care sigur că vrea să ducă țara spre vest, iar președintele, chipurile, vrea să o ducă înspre vest, în momentul acela când se vede deprivat de putere ar fi reacționat pentru că președintele Dodon este ales de către populație și nu de către Parlament cum era până acum. Deci un președinte ales de populație a tăcut mâlc când guvernarea îl suspendă. Este foarte interesant că de fapt după ce președintele Dodon a fost ales, dar nu a fost validat, un gest pe care l-a făcut Plahotniuc și majoritatea parlamentară a fost să îi retragă dreptul de a numi directorul serviciilor secrete din Republica Moldova. Acesta a fost iarăși un gest foarte relevant: cum totuși un președinte care se presupune că este ales pe un vector net diferit de vectorul guvernării adică un președinte apropiat de Rusia acceptă ca după ce este votat de majoritatea populației să i se retragă dreptul de a numi directorul serviciilor secrete din Republica Moldova de către Parlament fără ca acesta să crântească, fără să spună nimic. Acela a fost primul semn că între domnul Plahotniuc și domnul Dodon există un soi de conivență. De fapt primul semn a fost din campania electorală când televiziunile lui Plahotniuc când l-au susținut pe Igor Dodon sau l-au susținut indirect atacând-o pe Maia Sandu. A venit numirea directorului serviciilor secrete, iar pe urmă cei doi au mers într-un parteneriat jucat mai mult și mai puțin, într-un parteneriat, sigur, cu cuțitele la spate fără ca vreo unul din ei să aibă încredere în celălalt, dar un parteneriat pe care cei doi îl joacă într-o perspectivă politică, geopolitică, strategică, adică soluționarea chestiunii transnistrene. Acesta este scopul final al binomului Plahotniuc-Dodon.

Marea problemă din prezent este că lumea nu urmărește în timp evoluția din Republica Moldova. Li se pare că suspendarea lui Dodon este o chestiune wow în care se reflectă perfect războiul dintre cele două palate, dacă ar fi luăm o sintagmă din România, adică palatul prezidențial și palatul guvernamental. Nu este nici vorbă despre așa ceva. Nu este niciun război acolo. În Republica Moldova este un război de tip Tom și Jerry adică cei doi își dau cu ciocanele în cap, trec cu mașina unul peste celălalt, se îngheață, se aruncă în aer, dar până la urmă nimeni nu pățește nimic. Acesta este circul din Republica Moldova, unul de tip Tom și Jerry. În realitate nu este niciun război, dar fiecare parte dorește să creadă că cei care se uită, privitorii, chiar cred că este un război real acolo. În realitate nu este niciun război real, a încheiat Dan Dungaciu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *