Skip to content
Politică

Suspendarea lui Iohannis. Norica Nicolai, mesaj incomod pentru Dragnea: Sunt alte lucruri de făcut! EXCLUSIV

europarlamentar.eu

Eurodeputatul Norica Nicolai – vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European – a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat un mesaj incomod pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Amintim că șeful din Kiseleff continuă să țină caldă tema suspendării, chiar dacă președintele a pus capăt principalului scandal al ultimelor luni: revocarea Codruței Kovesi de la conducerea DNA.

Concret: președintele Consiliului Național al ALDE România i-a atras atenția lui Liviu Dragnea că există „alte lucruri de făcut în România” mai importante decât suspendarea primului om în stat, care a încetat să fie un subiect de actualitate.

„Fiecare în politică are filosofia propriei atitudini: domnul Dragnea pe a domniei sale, eu consider că în momentul de față o suspendare a președintelui Iohannis nu este un subiect de actualitate. Sunt alte lucruri de făcut în România și e bine să începem să le facem”, a afirmat Nicolai.

În acest punct, i-am adus aminte omului numărul 2 din ALDE un subiect care ține primele titluri ale presei din ultima lună – și anume: eventualele tensiuni dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu cauzate de suspendarea șefului de stat și de nominalizarea prezidențiabilului coaliției PSD-ALDE pentru anul 2019. În replică, Norica Nicolai a negat această informație, calificând abordarea drept „una destul de radicală și ușor de tip comunist”.

„Diferența de opinii nu înseamnă tensiuni decât în abordarea românească – una destul de radicală și ușor de tip comunist. Nu privilegiem formula unanimității – fiecare partid e liber să aibă propria opțiune, propria viziune, la fel cum fiecare cetățean e liber să facă asta. Așa că nu consider că este un subiect. Nu există niciun fel de tensiune în coaliție. Pot exista opinii diferite: noi suntem liberali, dânșii sunt socialiști – este firesc să fim marcați și de încărcătura ideologică a fiecăruia dintre noi”, a arătat Nicolai.

Alt subiect discutat cu europarlamentarul ALDE s-a referit la cea care a devenit procuror-șef interimar al DNA – Anca Jurma. La rândul ei, Norica Nicolai a susținut că nu o cunoaște pe procuroare. Deși s-a arătat sceptică în ceea ce privește capacitățile manageriale ale acesteia (având în vedere că în ultimii 13 ani Jurma nu a instrumentat niciun dosar, ci s-a ocupat de cooperare internațională), șefa CN ALDE s-a arătat încrezătoare în flerul ministrului Justiției, Tudorel Toader.

„Mărturisesc că n-am citit CV-ul dumneaei. Am auzit doar că noul procuror-șef interimar al DNA se numește Anca Jurma și nu am comentarii de făcut în ceea ce o privește, pentru că absolut deloc nu o cunosc.

Fără îndoială că principala activitate a instituției o constituie ancheta, iar nu cooperarea instituțională. Deci este de dorit ca un procuror-șef – fie și unul interimar – să cunoască modalitatea de funcționare a instituției și inclusiv ancheta penală. Această împrejurare poate constitui un handicap, dar având în vedere că e un mandat pe termen scurt (pentru că ministrul Justiției va trebui să înceapă procedurile de selecție), probabil că a fost cea mai bună soluție, a explicat Nicolai.

În altă ordine de idei, Norica Nicolai a avut cuvinte elogioase în legătură cu Nicolae Cochinescu – fost procuror general al României în perioada 1996-1997 și tatăl Ancăi Jurma.

„Întâmplarea face să-l cunosc pe domnul Cochinescu ca procuror general și cred că domnia sa a fost unul dintre procurorii generali buni ai României”, a încheiat Nicolai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *