Skip to content
Politică

Sustenabilitatea, dezbătută la Strabourg. Daciana Sârbu: termenul devine un clișeu!

libertatea.ro

Sustenabilitatea este un subiect des dezbătut în cadrul Uniunii Europene, dar despre care nu prea se întreprind prea multe acțiuni. Europarlamentarul Daciana Sârbu, în una dintre cele mai recente postări pe pagina personală de Facebook, analizează această dezbatere des întâlnită printre subiectele oficialilor europeni.

Membra grupului S&D, a încercat să atragă atenția colegilor europeni de folosirea acestui termen, despre care Daciana Sârbu afirmă că este prea des folosit, însă nu pentru a face ceva concret, devenind astfel un clișeu.

O dezbatere lunga, pe marginea unui raport foarte stufos, am avut miercuri la Strasbourg pe tema sustenabilitatii. Le-am atras atentia colegilor, in interventia mea, ca riscam ca acest termen sa devina un cliseu gol de continut, folosit excesiv si in aproape orice situatie, de oricine vrea sa-si faca initiativa sa sune «important».„, a publicat europarlamentarul.

De asemenea, Daciana Sârbu a creionat ceea ce este de fapt sustenabilitatea și ce tipuri de politici trebuie aceasta să genereze. Mai mult, a subliniat necesitatea unor acțiuni care să vizeze bunăstarea cetățenilor ca ansamblu, nu doar pe ce individuală.Parlamentul

Sa ne amintim totusi la ce se refera sustenabilitatea. Eradicarea saraciei; reducerea inegalitatilor; munca decenta; educatie de calitate; crestere economica si respect pentru mediu. Acestea sunt repere ale dezvoltarii sustenabile. Idealuri puternice, care ar trebui sa genereze politici concrete si clare. Dar in loc sa contribuie la realizarea lor, multe voci se folosesc de conceptul de sustenabilitate pur si simplu pentru a justifica interese individuale sau de afaceri. Iar oamenii incep sa-si piarda increderea in acest concept. 

Cert e ca suntem foarte departe de atingerea ambitioaselor Obiective de Dezvoltare Durabila asumate de ONU. In loc sa repetam concepte, ar trebui sa construim politici care chiar sa aduca rezultate pentru oameni.„, a completat Sârbu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *