UPDATE Protest la Tel Aviv după ce militarii israelieni au ucis din greşeală trei ostatici. Cine sunt bărbaţii ucişi

Sursa foto: Unsplash

UPDATE, ORA 13.47

Șoc, furie, durere, neputință… Este ceea au simțit sute de israelieni și familiile celor trei tineri ostatici, după ce armata israeliană a recunoscut că a comis o tragică eroare în timpul operațiunilor din centrul orașului Gaza. O greșeală care a curmat mult prea devreme viețile lui Yotam, Alon și Samar.

Din 7 octombrie, nimeni nu a mai știut nimic despre soarta lor. Toți trei au fost răpiți din kibuțurile de la granița cu Fâșia Gaza.

Timp de 70 de zile, Iris Haiim, mama lui Yotam, s-a rugat pentru eliberarea fiului ei. Nu și-a pierdut niciodată credința că, în cele din urmă, se vor reîntâlni.

„Sunt mamă. Fiul meu este Yotam. Este în Gaza acum și vorbesc despre speranță. Îmi creez o poveste pentru mine și anume că Yotam și toți cei 240 de femei, copii și bărbați de acolo sunt împreună și sunt în siguranță. Sigur se întorc”, spunea Iris Haim, mama lui Yotam.

Toate speranțele ei s-au spulberat pe 15 decembrie, când a primit cea mai devastatoare veste pe care o poate auzi o mamă. La doar 28 de ani, fiul ei fost ucis chiar de trupele israeliene, alături de Alon Șmeriz, în vârstă de 26 de ani, și Samar Talalka, de doar 22 de ani.

Sute de oameni au ieşit pe străzile din Tel Aviv și au strigat același mesaj, într-o singură voce: „Toată lumea! Acum! Toată lumea! Viață, viață! Aduceți-i în viață!” „O tragedie teribilă și cred că ar fi trebuit să se încheie o înțelegere mult, mult mai devreme.

Toate acele vieți ale tuturor oamenilor nevinovați ar fi putut fi cruțate.” „Mi s-a frânt inimq, arătându-mi că trebuie să existe o înțelegere chiar acum pentru a-i aduce înapoi.”

„Este timpul să ajungem la o înțelegere. Sunt oameni… Sunt vieți care pot fi salvate. Trebuie să facem tot ce putem și, cu orice preț, să-i aducem înapoi!”

Cei peste 100 de ostatici care se află încă în mâinile teroriștilor rămân prioritatea guvernului de la Tel Aviv, a subliniat armata israeliană, dar noi concesii pentru Hamas sunt aproape imposibile.

Citeşte mai mult aici.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Sute de oameni au ieșit pe străzile din Tel Aviv în seara zilei de 15 decembrie după ce trei ostatici au fost uciși din greșeală de soldații israelieni, în Fâșia Gaza. Protestatarii au cerut Guvernului să ia măsuri pentru eliberarea imediată a captivilor încă aflați în mâinile militanților Hamas (desemnați ca grup terorist în UE și SUA).

Demonstranții au mărșăluit spre sediul armatei israeliene cu pancarte pe care purtau numele și fotografiile altor ostatici și au turnat vopsea roșie peste stradă, relatează site-ul de știri ynet.

Informația despre uciderea ostaticilor a venit chiar de la șeful Armatei israeliene (IDF). Acesta a declarat că militarii care luptă împotriva unităților militanților au împușcat din greșeală trei ostatici care au fost „percepuți ca o amenințare”.

Armata a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Șeful IDF a mai spus că ancheta asupra incidentului se desfășoară cu „transparență totală”.

În timpul unui armistițiu de o săptămână, la sfârșitul lunii noiembrie, Hamas a eliberat peste 100 de femei, copii și străini pe care îi reținuse în Fâșia Gaza de la atacul asupra Israelului, în schimbul eliberării femeilor și adolescenților închiși de Israel.

Peste 100 de ostatici au rămâs, însă, în Gaza.

Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând peste 1.200 de oameni și luând peste două sute de ostatici. Ca răspuns, Israelul a lansat o operațiune militară împotriva Hamas în Fâșia Gaza, care se află sub controlul grupului. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, numărul palestinienilor uciși de la începutul operațiunii de răzbunare a Israelului a ajuns la aproape 19.000, majoritatea femei și copii. Nu există o confirmare independentă a acestei informații.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: