Skip to content
Politică

Sute de străini au solicitat azil în România în primul semestru. Evoluţia surprinzătoare faţă de S1 2015

Sute de străini au solicitat azil în România în primul semestru al acestui an. Evoluţia surprinzătoare faţă de perioada similară din anul 2015.

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un număr de 443 de cereri de azil, totuşi cu aproximativ 40% mai puţine faţă de semestrul I al anul 2015, când au fost depuse şi înregistrate 744 de cereri de azil, arată un comunicat publicat duminică de IGI.

Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Siria – 154 reprezentând aproximativ 35% din total, Irak – 69, Pakistan – 33, Afganistan – 21. 

De asemenea, au fost soluţionate, 430 de cereri de protecție internațională, în etapa administrativă, și a fost acordată o formă de protecție în 226 de cazuri, dintre care 132 persoane primind statut de refugiat şi 94 protecţie subsidiară,  totalizând o rată de aprobare de aproximativ 53%. 

În vederea punerii în aplicare a deciziilor Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale, au fost transferate din Italia și Grecia în România un număr de 68 de persoane (familii însoțite de copii minori și tineri) aflate în nevoie de protecție internațională pe teritoriul celor două state membre. 

Persoanele au ajuns în țara noastră în baza unor decizii de acceptare a relocării în România, după efectuarea unor analize specifice şi a verificărilor de securitate necesare.

Pe parcursul primului semestru,148 de străini cu o formă de protecţie au beneficiat de programe de integrare, participând activ la sesiunile de consiliere socială, psihologică, orientare și acomodare culturală sau cursuri de limbă română. 

Complementare cu activitățile de integrare desfășurate, începând cu luna mai, mai multe organizații neguvernamentale derulează proiecte, cu finanțare europeană, destinate asistenței și integrării persoanelor vulnerabile identificate din rândul cetățenilor străini cu drept de ședere în România. 

Activitățile se defășoară în cadrul centrelor regionale de integrare unde migranții pot beneficia de o paletă largă de servicii integrate și asistență, care vin în sprijinul nevoilor acestora de consiliere, informare, educaţie, de acces la activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, participare pe piața muncii sau de relaționare cu autoritățile locale. 

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, respectarea principiului non refoulement și integrarea străinilor rămân acțiunile noastre prioritare, în domeniul azilului, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului în acest context migraționist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *