Skip to content
Opinii & Analize

Tabla de șah a greilor: Traian atacă regina, Codruța îi dă șah la anturaj

 

Dacă cineva mai crede astăzi că miscările spectaculoase din justitia mioritică sunt intamplătoare, se insală amarnic. Si ne referim in primă fază la revelatia subită a Curtii Constitutionale, care prin exceptia de neconstitutionalitate a dat una in moalele capului celebrului binom DNA-SRI. Nu e de insistat pe subiectul cu pricina, mai ales ca deja au curs rauri de cerneală si sute de analisti sau comentatori au intors pe toate fetele subiectul cu pricina. Cert este un singur lucru: in vreme ce Codruta Kovesi isi rupea părul din cap văzand cum mii de dosare ii sunt aruncate in aer, Traian Băsescu se hăhăia pe la televizor, vorbind despre cum s-a intrat in sfarsit in normalitate.

Nimeni nu spune insă de ce nu s-a creat normalitatea respectivă in mandatul său la Cotroceni. Sau măcar de ce nu s-a reglat această hibă legislativă in al doisprezecelea ceas, cand a iesit la lumină noul Cod Penal? Realitatea este că o conservă precum cea dezgropată acum de iluminatii de la Curtea Constitutională aproape că a aruncat in aer lupta cu coruptia. Deja vedeam cu totii hoardele de escroci alergand liberi prin targ, veseli că nu ii mai filează si ascultă nimeni. Se pare insă că statul de drept s-a regrupat, luand o gură de oxigen prin proiectul de Ordonantă de Urgentă care ar trebui să readucă normalitatea. Si ca să arate că sunt vii, cei de la DNA s-au pus pe fapte mari. L-au inhătat pe deputatul-candidat Cristian Rizea, l-au “convins” pe fugarul Florian Walter să vină la spovedanie in tară, ba chiar au dat iama in cadrele universitare cu greutate de la Medicină.

Insă două dintre miscările statului de drept nu au fost cu sigurantă intamplătoare. Prima dintre ele a fost una cu manta, cand o damă blondă, botoxată si trasă la patru ace, i-a lăsat cu gura căscată pe ziaristii din fata DNA-ului. Duduia cu pricina, care a impărtit o bucată de timp patul conjugal cu juniorul lui Virgil Măgureanu, omul care practic a creat SRI-ul, a făcut dezvăluiri de zile mari. Din ghiveciul cu turnătorii, am retinut cum Băsescu ar fi fost beneficiarul unor sume ilegale in campaniile electorale si că ar fi avut cunostintă de multiple fapte de coruptie din ultimii ani. Gură bogată, fosta noră a lui Măgureanu s-a spart mai apoi intr-o emisiune televizată, recunoscand că cineva din partea statului de drept a pus-o să facă acele dezvăluiri. Adevărul este că femeia face publice abia acum denunturile, in conditiile in care le-a scris si in fata procurorilor in urmă cu un an si ceva. Si este primul caz in care auzim că cei de la DNA isi sfătuiesc denuntătorii să vorbească si cu presa, inainte de solutionarea cazului.

La o zi după asta, vedem cum fostul viceprimar la Capitală, secretar de stat la Dezvoltare si consilier prezidential, Răzvan Murgeanu, este săltat si arestat pentru o spagă din 2012. Care nici măcar nu era de calibrul celor cu care DNA-ul ne-a obisnuit. Murgeanu ar fi luat 15.000 de euro pentru un lobby cu iz de trafic de influentă. Putini stiu insă că relatia dintre Murgeanu si Traian Băsescu este una extrem de stransă. Poate doar Dorel Onaca să se mai bucure astăzi de atata trecere la fostul sef de stat. Murgeanu a fost dealungul timpului folosit de Băsescu pentru tot soiul de operatiuni “delicate”. El a fost, spre exemplu, cureaua de transmisie cu Marian Vanghelie, in perioada in care ultimul ar fi trebuit să dinamiteze din interior PSD-ul lui Victor Ponta. Operatiunea ar fi reusit, dacă Ponta nu s-ar fi prins executandu-l pe primarul de la 5, inainte ca acesta să-si finalizeze puciul. Asa că oricum ar fi, arestarea lui Murgeanu l-a afectat cu sigurantă si pe amicul Traian Băsescu.

Sunt doar două dintre exemplele care demonstrează că statul de drept reactionează atunci cand e atacat. In timp ce Traian Băsescu atacă cu putinele piese pe care le mai are pe tablă, cum este cazul lui Daniel Morar, partea adversă ii dă sah după sah. Si este foarte probabil ca regula clasică din sah, potrivit căreia fiecare mută doar o singură dată, să fie acum incălcată. Binomul a făcut deja două mutări consecutive, iar instinctul imi spune că mai urmează si altele, pană la noua repliere a lui Traian Băsescu. Iar acesta din urmă si-a sacrificat deja in meciul cu pricina fratele, protejata si cativa prieteni intimi. Rămane de văzut cam cat de bun incasator mai poate fi fostul presedinte.

1 comentariu la “Tabla de șah a greilor: Traian atacă regina, Codruța îi dă șah la anturaj

  1. Nu ar fi mai corect ca doamna Kovesi sa tace CORUPTIA si sa lase sahul sahistilor? Intr-un stat DE DREPT procurorii nu joaca sah ci se ocupa de respectarea legii si nu de JUSTITIE SELECTIVA – asa cum practica de ani de zile DNA.Mai arestam un PSDIst sau chiar trei, patru, cinci, la care mai adaugam un liberal de rit vechi, dar nicidecum vreun PDList mai de soi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *