Skip to content
Alegeri Politică

Tabla de șah a prezidențialelor: datele arată mutări cu posibil impact pentru turul doi

Alegerile prezidențiale nu sunt departe iar speculațiile sunt deschise mai multor posibilități privind cine va ajunge să candideze în turul al doilea pentru șefia statului. Mulți văd o confruntare din care face parte actualul președinte, dar este interesant de văzut împotriva cui va candida.

Klaus Iohannis este în topul sondajului realizat de INSCOP despre încrederea românilor în cei mai influenți politicieni, detașându-se la 39,5% raportat la întreaga populație cu drept de vot.

Tăriceanu, o piesă importantă care poate fi pierdută de PSD

Călin Popescu-Tăriceanu este un candidat în fruntea speculațiilor privind cine se va bate serios pentru turul doi, însă liderul ALDE a declarat recent că nu exclude să candideze pe listă separat de PSD. Politicianul este în top cinci al sondajului conceput de INSCOP și unul dintre pretendenții pentru jocul împotriva lui Iohannis, șeful ALDE putând atrage atât din electoratul PSD cât și din cel PNL. Norica Nicolai a declarat, marți, pentru PSNews.ro, că Tăriceanu are toată susținerea ALDE dacă va alege să se înscrie pe lista pentru prezidențiale.

Dragnea își pierde pionii iar Ponta poate profita de slăbiciune

În același timp, plecările de la PSD din ultima vreme confirmă detașarea unor membrii de măsurile partidului condus de Liviu Dragnea și inflexibilitatea partidului față de politicile privind justiția și bugetul țării. Corina Crețu și Mihai Tudose sunt printre principalele figuri care au migrat la Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Ultimele date INSCOP arată că Ponta a urcat cu 4,3 puncte procentuale în popularitate în ultimul an, ajungând la 23,7% din încrederea raportată la întreaga populație, foarte aproape de Gabriela Firea, care a scăzut la 23,9%. Astfel, putem vedea că plecările din PSD chiar spre partidul lui Ponta sunt justificate pentru moment. Ultimul care se dezice de cel mai mare partid este Gabriel Ispas, decanul Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu.

Firea, regina care poate apărea neașteptat

Gabriela Firea este o opțiune pentru PSD la prezidențiale, având în vedere că deține o cotă de popularitate mai mare față de Liviu Dragnea. Firea a declarat săptămâna trecută că nu va merge la prezidențiale din partea Pro România, dar că va candida oriunde împotriva lui Dragnea. Victor Ponta a întărit ideea că ea nu se va alătura partidului său, declarând marți că își va pierde mandatul de primar dacă va părăsi PSD. În același timp, popularitatea edilului bucureștean este legată de administrarea Capitalei, iar contra-argumentul pentru șansele de câștig în fața lui Iohannis este lipsa contribuției acesteia în provincie.

Cioloș, nebunul care poate detrona regele

Cât despre o posibilă candidatură a lui Dacian Cioloș, el poate beneficia și de suportul bazinului de votanți ai domnului Iohannis și o parte din cel al liberalilor, pe lângă sprijinul garantat al USR-PLUS. Cioloș a înregistrat cea mai mare creștere în datele INSCOP din ultimul an, popularitatea sa ajungând la 22,5%, de la 16,6% în luna februarie a anului trecut, la o diferență foarte mică față de cei 22,4% înregistrați de Călin Popescu-Tăriceanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *