Skip to content
Educație

Tablete pentru elevi: Școala e pe sfârșite, Guvernul și primăriile abia au început cu promisiunile

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Pandemia de coronavirus a schimbat radical învățământul peste tot în lume, iar școala tradițională s-a mutat în mediul online. Așa a apărut nevoia de dispozitive electronice conectate la internet pentru elevi, așa numitele tablete, absolut necesare pentru ca elevii să-și continuie cursurile.

În acest moment există două surse pentru astfel de tablete, Guvernul și autoritățile locale.

Executivul a adoptat deja o hotărâre prin care alocă Ministerului Educației suma de 150 de milioane de lei, care vor fi cheltuiți pe tablete pentru elevii din mediile defavorizate.

Ministerul estimează că, în acest moment, sunt aproximativ 250.000 de elevi care au nevoie de tablete pentru a putea învăța, ceea ce ar însemna în jur de 600 de lei pentru fiecare elev.

Deși suntem la sfârșitul lui mai, ordinul de ministru prin care vor fi stabilite criteriile de repartizare a tabletelor, nu a fost nici acum, potrivit site-ului ministerului Educației.

Cealaltă sursă ar fi autoritățiile locale, dar în această situație fiecare primărie decide pentru sine dacă oferă sau nu tablete, ce sumă alocă și care sunt criteriile de selecție.

Pe de-o parte există primării precum cea a Sectorului 1 care a adoptat un proiect de rectificare bugetară prin care se alocă o sumă uriașă, 76 de milioane de lei, pentru achiziționare de tablete pentru elevii din sector. Deocamdată, inițiativa este încă în stadiul de proiect.

Sau, de cealaltă parte, sunt primării cum este cea a Timișoarei, care a anunțat că va cumpăra tablete doar pentru copiii săraci, mai exact elevii care primesc bursă socială.

În prezent, valoarea bursei pentru elevii orfani sau săraci este de 300 de lei pe lună, bursa socială pentru elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate este de 100 de lei lunar, bursa socială pentru elevii al căror venit net lunar pe membru de familie nu este mai mare de 50% din salariul minim net pe economie este de 300 de lei și tot 300 de lei este și bursa de ajutor social ocazional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *