Tabloul alegerilor locale din Sectorul 3. Cu cine se luptă Robert Negoiță

Robert Negoiță
Robert Negoiță. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / SABIN CIRSTOVEANU

A rămas mai puțin de o lună până la alegerile locale, iar partidele se grăbesc să își promoveze candidații. La Sectorul 3 din Capitală, misiunea pentru primarul în funcție se anunță a fi una relativ simplă. Robert Negoiță ocupă din 2012 funcția de primar al Sectorului 3 din București și are prima șansă în fața contra-candidaților săi.

Robert Negoiță (PSD + PNL)

Robert Negoiță este membru PSD din 2004. Acesta a fost desemnat candidatul USL la primăria sectorului 3 din București, pentru alegerile din iunie 2012, fiind ales la alegerile locale din 10 iunie 2012. De atunci practic se află în funcție.

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

În august 2020 al doilea mandat i-a încetat de drept după ce a ales să se înscrie în alt partid pentru alegerile din septembrie 2020, conform Ordinului 511/31.08.2020 emis de Prefectul Municipiului București. Ulterior în toamna lui 2020 Negoiță a câștigat alegerile detașat, cu 41%, față de contra-candidatul său direct Adrian Moraru, care a luat 32,6%.

Au existat și câteva controverse în mandatul lui Negoiță. Acesta a fost acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat, însă pe 15 mai 2019 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat dosarul.

Robert Negoiță e totodată acționar al clubului sportiv Dinamo București. Ca studii, Robert Negoiță a absolvit Facultatea de Drept în 2007 (Universitatea Bioterra) și Facultatea de Economie a Turismului Intern și Internațional (Universitatea Româno-Americană).

Ținând cont de faptul că Negoiță nu a fost învins de nimeni de 12 ani, iar acum este susținut de PSD și de PNL, șansele ca acesta să continue în funcția de edil al Sectorului 3 sunt foarte mari.

Lucian Judele (USR)

Lucian Judele este actualul viceprimar al Sectorului 3, fără atribuţii, după ce în 2020 a coordonat, pentru scurtă vreme, una dintre companiile Primăriei. Acesta a fost ales de Uniunea Salvaţi România (USR) pentru a candida în București la funcţia de primar al Sectorului 3 împotriva lui Robert Negoiță, aflat la al treilea mandat în sector. Anunțul a fost făcut în ianuarie 2024.

Sursa foto: Facebook/Lucian Judele
Sursa foto: Facebook/Lucian Judele

În declaraţia sa de avere are trecut ca venit doar salariul de viceprimar 119.20 lei (cel mai probabil cu un „0” mâncat, deci 119.200, anual). În afară de salariu, Judele a mai menţionat un depozit de 25.000 de euro şi unul de 83.000 de lei. Nu are declarate maşini, case ori terenuri, dar, în trecut, vorbea de o casă cumpărată în Italia. Este cunoscut pentru luările de poziţie în scandaluri precum cele legate de IOR și Hala Laminor.

Anul trecut, a ţinut prima pagină a ziarelor şi a ajuns el însuşi subiect de ştire la televiziunile naţionale după ce a fost scos cu Poliţia din şcoala Mexic. Intrase să arate într-un live pe Facebook care sunt condiţiile elevilor, dar a fost reclamat că a intrat fără drept în toalete.

Șansele lui Lucian Judele par minime în acest moment.

AUR, REPER și PUSL completează clasamentul

AUR, REPER și PUSL aruncă și ei mai mulți candidați în luptă însă șansele acestora sunt minime. Ana Ciceală este membru al Biroului Național USR, însă la alegerile locale candidează ca independentă. Partidul REPER o susține, însă șansele acesteia sunt minime. La lansarea candidaturii, în martie, Ciceală l-a atacat pe Negoiță. Aceasta a spus că de zece ani se luptă pentru Capitală în calitate de activistă civică şi a cerut sprijinul cetăţenilor pentru „a scăpa” această zonă administrativ-teritorială de edilul Robert Negoiţă, care le „otrăveşte viaţa la propriu şi la figurat”.

Vasile Negrilă
Vasile Negrilă / sursa – captură foto

Candidatul umanist pentru Primăria Sectorului 4, Vasile Negrilă are puțină experiență administrativă, dar nu la Sectorul 3. În anul 2010, Vasile Negrilă a fost numit Director al Administrației Domeniului Public în Sectorul 4. Vasile Negrilă a candidat, în 2016, pentru un post de consilier local în cadrul Primăriei Sectorului 4. Politicianul era pe listele Partidului Puterii Umaniste (PPU). Tot în același an, a candidat și pentru un post de deputat de Călărași, însă fără succes.

Potrivit declarației de avere, Vasile Negrilă deține trei locuințe. Două sunt cumpărate în anul 2012 împreună cu Luminița Negrilă. Cea de 79 de mp a fost achiziționată cu un credit imobiliar pe 30 de ani în valoare de 55.000 de euro. Cea de-a doua are 44 mp și a treia casă, 48 de mp a fost moștenită în anul 2018. În anul 2018 Vasile Negrilă a încasat peste 72.000 de lei din indemnizația de consilier local, acesta fiind singura sursă de venit menționată în declarația de avere.

Alexandru Marco Niţă
Alexandru Marco Niţă / sursa – captură foto

Alexandru Marco Niţă, candidatul AUR, l-a atacat și el pe Robert Negoiță la lansarea candidaturii sale. „Sectorul 3 merită mai mult decât schimbarea periodică a bordurilor în detrimentul construirii de infrastructură esențială precum spitale, școli și grădinițe,” afirmă Niță, subliniind neglijarea nevoilor reale ale comunității. Șansele acestuia sunt însă mici, la fel ca restul candidaților partidelor mici, datorită lipsei sale de notorietate la nivelul Capitalei.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: