Tabloul alegerilor locale din Teleorman. Confruntare PNL – PSD în fostul fief al lui Dragnea

PSD-PNL
Sursa foto: PSD-PNL / COLAJ OBSERVATORUL PRAHOVEAN

Alegerile locale din Teleorman, fostul fief al lui Liviu Dragnea, se anunță a fi o confruntare tipică între PNL și PSD. Cele două partide își dispută atât președinția Consiliului Județean Teleorman, cât și primăria municipiului Alexandria.

PSD

PSD deține în prezent șefia Consiliului Județean Teleorman, prin Adrian Gâdea. Acesta se află în fruntea CJ Teleorman din 2020. Pe de altă parte, social democrații dețin și primăria municipiului Alexandria, prin Victor Drăgușin. Acesta din urmă se află deja la al patrulea mandat de primar și în prezent este candidatul PSD pentru al cincilea mandat în fruntea primăriei Alexandria.

Adrian Gâdea
Adrian Gâdea / sursa – captură foto
Victor Drăgușin
Victor Drăgușin / sursa – captură foto

Echipa Gâdea – Drăgușin nu va avea însă o bătălie simplă. La ultimele alegeri, Drăgușin s-a impus destul de greu în fața candidatului PNL de la vremea respectivă, Valentina-Veronica Mitran-Piticu. Restul candidaților practic nici nu au contat. În 2024 confruntarea ar putea să fie însă chiar mai dificilă decât cea din 2020. Cel puțin așa arată sondajele de opinie. Astfel, un sondaj de opinie realizat la nivelul municipiului Alexandria, în perioada 18 – 22 aprilie 2024, arată că 42,5% dintre respondenți l-ar vota pe Victor Drăgușin, iar 36,6% au optat pentru Haralambie Epure, candidatul PNL. După toate probabilitățile, elanul scurt a lui Drăgușin se va micșora pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor, astfel că șansele acestuia de a obține un al cincilea mandat nu mai sunt atât de mari.

PNL

Liberalii merg la aceste alegeri pe o echipă formată din Marin Țole și Haralambie Epure. Țole este profesor universitar doctor și și-a făcut campanie pe nevoia unor investiții în infrastructură. Acesta consideră că infrastructura este piatra de temelie a tuturor proiectelor ce pot fi implementate în județul Teleorman. De asemenea, candidatul Marin Țole pune reflectoarele și asupra problemei piețelor și a produselor care sunt comercializate la nivelul piețelor din Teleorman, insistând pe ideea promovării intereselor producătorilor locali dintr-un județ eminamente agricol.

Marin Țole
Marin Țole / sursa – captură foto
Haralambie Epure
Haralambie Epure / sursa – captură foto

Haralambie Epure este deja bine poziționat în sondaje pentru a ataca primăria Alexandria. Actual prefect, acesta și-a depus candidatura încă din aprilie, declarând că: „Profesionalism, dedicare și muncă doar în interesul cetățenilor vor fi atributele pe care le voi pune în aplicare în mandatul de primar și pe care, de asemenea, le voi solicita și de la echipa alături de care voi lucra pentru a recupera decalajul care persistă de prea mult timp între Alexandria și alte orașe care au dovedit că se poate”.

AUR, USR și restul candidaților, la coada clasamentului

Restul partidelor nici măcar nu mai contează în competiția electorală din Teleorman. Conform sondajelor de opinie, AUR, USR și restul candidaților își împart maxim 20 de procente, insuficient pentru a amenința cele mai râvnite funcții din județ. Potrivit sondajelor, LA funcția de primar al municipiului Alexandria, Dan Dobre (independent) are un scor de 8,5%, Cătălin Dumitrașcu (Alianța Dreapta Unită) – 7,4%, iar Bogdan Doncea (AUR) 4%. De altfel, Bogdan Doncea, consilier local timp de două mandate în Consiliul Local Alexandria, ales pe listele PSD, candidează mai degrabă din partea AUR pentru că nu își mai găsea loc pe listele PSD.

La funcția de șef al CJ Teleroman USR, Forța Dreptei și PMP îl susțin pe Costel Stavrache. Ales în 2023 preşedinte al PMP Teleorman, Stavrache are șanse minime să pune probleme candidaților PSD, respectiv PNL. În fine, AUR îl aruncă în lupta pentru șefia CJ Teleorman pe Gabriel Florea. Acesta nu deține nici o funcție publică și are zero experiență în administrație. Acesta se autodescrie în felul următor: „Ca fost sportiv de performanță, am învățat valoarea disciplinii, a sacrificiului și a camaraderiei, principii ce ghidează acțiunile mele în construirea unui viitor mai bun pentru comunitatea noastră”. În concluzie, adevărata confruntare de la Teleorman se va da între PSD și PNL.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: