Tabloul scumpirilor la mâncare. Cel mai mult au crescut prețurile la cartofi și zahăr

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mâncarea este tot mai scumpă, atrage atenţia Organizaţia Naţiunilor Unite. Indicele global al preţurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. La nivel global, cel mai mult s-au scumpit cerealele, uleiurile vegetale, lactatele, carnea şi zahărul. Scumpirile ţin pasul şi în România. Cel mai mult a crescut preţul pentru cartofi și zahăr.

Cu plasele mai goale. Aşa au ajuns mulţi români să plece de la cumpărături. Şi vânzătorii se plâng că sunt tot mai puţini clienţi. Acest bărbat spune că are o pensie de 2.800 de lei din care trăieşte împreună cu soţia. Noroc că magazinele de cartier, chiar şi în Bucureşti, le mai dau pe datorie.

Pieţele din proximitatea cartierelor nu doar că sunt mai la îndemână, dar acolo oamenii găsesc preţuri mai accesibile şi produse de calitate.

Mâncarea s-a scumpit peste tot în lume. Semnalul de alarmă este tras chiar de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. La nivel global, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu peste 10 la sută. Cerealele au preţuri cu 3 la sută mai mari, iar lactatele cu aproape 4 la sută.

Şi în România alimentele costă mai mult faţă de anul trecut. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, inflaţia în august a fost de 5,1%. Deşi în uşoară scădere de la o lună la alta per total, au fost alimente care au înregistrat scumpiri şi de aproape 20 la sută.

Cartofii, de exemplu. Iar legumele s-au scumpit cu 14%. Zahărul la noi în ţară costă cu 6 la sută mai mult faţă de anul trecut, iar carea de vită cu 5 procente. Laptele s-a scumpit cu 4 la sută. Legumele şi fructele româneşti sunt mai scumpe şi din cauza secetei, dar şi a inundaţiilor din sudul ţării.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: