Tăcerea lui Donald Trump, președintele SUA, după alegerile prezidențiale din România este un mare motiv de îngrijorare. Atitudinea președintelui SUA arată că România nu mai este importantă pentru noua geopolitică americană. Nici noul președinte ales, Nicușor Dan, nu demonstrează că ar vrea o apropiere de Trump și se poziționează împotriva intereselor SUA în Estul Europei.
Nimeni din administrația SUA nu a transmis niciun mesaj pentru Nicușor Dan. Ambasada SUA la București a ieșit, marți, cu un mesaj rece și pragmatic în care a spus că va colabora cu Nicușor Dan.
„Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul guvern, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum apărarea, energia și parteneriatele comerciale”, a spus Ambasada SUA.
Noul președinte român încearcă să se agațe de Trump și îi scrie mesaje online, amintindu-ne de scrisoarea lui Lasconi. Și Maia Sandu îi trimite mesaje lui Trump din noiembrie 2024, însă nu a primit răspuns nici până acum.
Nicușor Dan îl sfidează pe Trump
Imediat după mesajul Ambasadei de la București, Donald Trump a anunțat pe rețelele de socializare că a ales un nou ambasador în România: Darryl Nirenberg.
În fața acestui anunț, Nicușor Dan a decis să meargă neinvitat la Ambasada SUA la București, înainte să vină noul ambasador care reprezintă vocea președintelui SUA. Noul președinte român a avut o întâlnire cu apropiații ambasadoarei Kavalec, care între timp s-a pensionat.
Ce ar putea să înțeleagă Donald Trump din acest gest? Că vechea echipă Kavalec este mai importantă pentru Nicușor Dan decât noul ambasador Nirenberg? Nu știm cine l-a sfătuit pe Nicușor Dan să meargă la Ambasada SUA, dar a fost o uriașă greșeală diplomatică. În primul rând, un președinte de stat vorbește doar cu ambasadorul. În al doilea rând, Nicușor Dan îl sfidează pe Trump și nu îl așteaptă pe noul ambasador, preferând vechea echipă Kavalec.
Nicușor Dan, împotriva planului Trump pentru pace
În ultimele luni, noul președinte al României a vorbit insistent despre ajutorul pentru Ucraina. Nicușor Dan vrea ca ajutorul militar pentru Ucraina să continue și crede el că Rusia va veni la masa negocierilor pentru că se va speria.
„Ajutorul pentru Ucraina va continua, bineînţeles că ne dorim toţi ca să ajungem la o pace cât mai rapidă sau cel puţin un armistiţiu cât mai rapid. Până atunci, Europa şi România, ca parte a Europei, trebuie să dea Ucrainei toate argumentele pentru ca pacea pe care o va negocia să fie cât mai rezonabilă pentru ea însăşi”, a declarat noul președinte al României.
Teoria că Rusia se va speria dacă Ucraina primește arme nu a funcționat deloc în ultimii 3 ani. Și fără armele SUA, nu e clar dacă UE ar putea să ajute foarte mult Ucraina.
Nicușor Dan este foarte fidel lui Emmanuel Macron, președintele Franței. Ilie Bolojan a făcut numeroase vizite la Paris când se vorbea despre trimiterea trupelor în Ucraina. România a stat la masa acelor discuții, iar Dan va ocupa locul lăsat liber de Bolojan.
Nicușor Dan nu a declarat niciodată că respinge trimiterea trupelor UE în Ucraina, dar a spus că sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue „fără discuție”. Pozițiile noului președinte sunt periculoase atât pentru România, cât și pentru SUA.
Nicușor Dan nu are de gând să-l ajute pe Donald Trump în eforturile SUA de a restabili pacea în Ucraina. Noul președinte al României nu a făcut nicio declarație despre planul de pace al lui Trump și promovează narativa UE, aceea de a continua războiul până când Rusia va fi învinsă.
SUA critică și sancționează România
Parteneriatul Strategic România-SUA este cel puțin în comă, dacă nu chiar mort. Politica externă a SUA merge mai departe indiferent de numele președintelui. În acest moment, SUA are numeroase îndoieli privind evenimentele de pe 6 decembrie 2024 și alegerile prezidențiale din 2025. Administrația Trump a cerut probe concrete pentru implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale. Faptul că SUA nu și-a schimbat poziția demonstrează că România nu a oferit acele probe și nu i-a convins pe americani.
Prima sancțiune a venit în 2025, când SUA a decis să scoată România din programul Visa Waiver înainte ca țara noastră se beneficieze de acest program. Unul dintre motivele care au stat la baza acestei decizii a fost chiar anularea alegerilor din 2024.
„Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinea în realitate atunci când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa”, au declarat oficialii americani despre Visa Waiver.
Personaje politice foarte apropiate de Donald Trump, precum miliardarul Elon Musk, l-au susținut pe Călin Georgescu și au criticat instituțiile statului român. După alegerile din 2025, apropiații lui Trump au acuzat chiar o fraudă electorală la alegerile din 2025.
Michael Flynn, fostul consilier pe securitate al lui Donald Trump, a scris că „există o fraudă electorală masivă în alegerile din România”. Flynn a fost general în armata SUA și a rămas foarte apropiat de Donald Trump.
De mai bine de 5 luni, instituțiile statului român nu le-au demonstrat americanilor că Rusia a influențat alegerile din 2024. În lipsa acelor probe, SUA ne-a scos din Visa Waiver și am devenit un regim hibrid. Noile acuzații privind frauda electorală ar putea să ne afecteze și mai mult, mai ales dacă Nicușor Dan se va opune planului lui Trump pentru pace în Ucraina. Compunerile scrise de SRI nu vor sta în picioarele în fața noului ambasador SUA, care este un avocat și este obișnuit să lucreze cu probe concrete.
USR îl acuză de dictatură pe Trump
USR, partidul lui Nicușor Dan, a luat-o pe un drum complet greșit și a devenit anti-trumpist. USR-iștii trăiesc într-o lume paralelă și îl acuză pe Donald Trump de dictatură în SUA.
Într-un mesaj pe Facebook, USR spune că Trump a făcut manipulare și dezinformare în SUA, exact cum face Rusia în Ucraina. După ce l-au atacat pe Trump, USR-iștii și-au dat seama ce greșeală politică au făcut și au corectat textul pentru a elimina partea cu Trump. Ar fi fost recomandat să șteargă mesajul și să-și ceară scuze pentru aberațiile scrise.
USR-iștii nu au aflat că Ambasada SUA are un departament special care monitorizează tot ceea ce spun politicienii români referitor la SUA. Toate aceste informații și mesaje sunt colectate, apoi analizate și rapoartele finale sunt trimise în SUA, la CIA și Departamentul de Stat. În baza acestor rapoarte, Donald Trump este informat despre relațiile cu România.
SUA, singura care poate garanta integritatea teritorială
În ultimii 20 de ani, SUA au garantat integritatea teritorială a României prin NATO. Anti-trumpiștii din jurul lui Nicușor Dan consideră că Franța și Germania ar putea înlocui SUA, dar aici apar câteva probleme geografice și militare.
Mulți spun că România ar trebui să facă ceea ce face Polonia, dar se numește geopolitică pentru că depinde de poziționarea geografică. Valentin Naumescu, consilierul lui Nicușor Dan, a declarat că România ar trebui să adere la grupul Weimar Plus, ignorând problemele României. Noul președinte ales merge în această direcție, însă grupul Weimar Plus este în opoziție cu politica externă a lui Donald Trump.
Polonia are graniță cu Germania și are în jurul său alte țări pe care cu siguranță le-ar domina. Pentru a ajunge în Vestul Europei, România trebuie să treacă prin Ungaria. Vecinii noștri de la Budapesta speră că într-o zi vor obține Transilvania, iar acest lucru ar putea să-i convingă să saboteze România. Celelalte țări din jurul nostru ar avea și ele ceva de contestat dacă ne-ar vedea izolați. Turcia nu poate fi un partener de încredere, pentru că Erdogan are o politică imperialistă și islamistă. Niciun alt imperiu nu ne-a dominat și distrus mai mult decât a făcut-o Imperiul Otoman. Este simplu să visăm la ceea ce face Polonia, dar geopolitica noastră nu este despre ceea ce fac alte țări în alte zone ale planetei.
Nicușor Dan trebuie să plece de la aspecte geografice și istorice pentru a construi noua politică externă. Dacă nu cunoaște aspectele elementare, riscă să fie manipulat de consilierii săi. Toate datele geografice și istorice arată că nu ne permitem să fim abandonați și izolați de SUA. În cazul în care SUA își retrag sprijinul pentru România, atunci vom fi înconjurați de niște vulturi care vor aștepta momentul perfect, fiind conștienți că fără americani ne va fi aproape imposibil să ne apărăm teritoriul. Rusia nu va mai fi cea mai mare problemă, ci doar una dintre probleme.
Prezența trupelor SUA și prietenia cu SUA sunt garanții că nimeni nu ne va ataca. Polonia este foarte aproape de Germania și Franța, iar Regatul Unit e foarte aproape de Franța. România e foarte departe de aceste state, iar prietenia cu SUA e singura garanție de pace pe care o putem obține în contextul actual.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News