Fostul comandant al Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a povestit cum a reacționat România în timpul atacurilor rusești cu drone kamikaze Shahed, care au pătruns pe teritoriul românesc
Valeri Zalujnîi, în prezent ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, a dezvăluit că autoritățile române i-au cerut să nu facă publice informațiile despre intrarea unor drone rusești pe teritoriul României.
Potrivit lui, partea română a cerut în mod repetat să nu dezvăluie informații despre dronele căzute pe teritoriul României.
Valeri Zalujnîi a vorbit despre acest lucru în timpul unei conversații cu comunitatea Universității Catolice Ucrainene, iar publicația ucraineană Obozrevatel notează că „acest lucru demonstrează modul în care țările vecine ale Ucrainei, chiar recunoscând amenințarea, încearcă să evite să facă declarații dure pentru a nu agrava relațiile cu Rusia”.
„România înțelege totul, dar tace. Și uneori mă sună și îmi spun: ‘Taci’. Ei bine, două Shahed-uri au căzut în portul vostru, de ce tăceți, iar ei spun: ‘Taci, te rog’. Înțelegeți?”, a spus fostul comandat suprem al Armatei ucrainene.
Mai mult, Valeri Zalujnîi susține că situația a ajuns până la absurd, mai ales după ce România s-a plâns chiar că sistemele ucrainene de război electronic au modificat traiectoria dronelor și acestea au ajuns pe teritoriul ei.
„Apoi mă sună la telefon și îmi spun: ‘De ce ați pornit sistemele voastre de război electronic? Ele (dronele Shahed – n.r.) zboară spre noi’. ‘Atunci doborâți-le’, spun eu. ‘Aveți 40 de F-16’”, a declarat Valeri Zalujnîi.
Sursa citată mai notează că în ajunul Anului Nou, pe 25 decembrie, o rachetă de croazieră rusească X-101 a zburat pe teritoriul României și Moldovei, după care a căzut pe un câmp.
Pe 13 februarie, în România au fost găsite epavele a două drone kamikaze Shahed, care au detonat la impactul cu solul. Ministerul Apărării Naționale din această țară a declarat că aceste UAV-uri au fost folosite de trupele ruse pentru a ataca infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre.
În noaptea de 17 ianuarie, în timpul atacului rusesc asupra Ucrainei, în România a fost declarată o alertă de raid aerian în nordul județului Tulcea, la granița cu regiunea Odesa. Armata română a ridicat avioane de vânătoare pentru a „monitoriza situația”.
Ce spunea Ciolacu
La acea dată, premierul Marcel Ciolacu afirma, în legătură cu drona căzută în judeţul Tulcea, că nu a fost nicio problemă în privinţa siguranţei românilor.
El a precizat că drona a fost monitorizată cu mult timp înainte de a intra pe teritoriul României şi direcţia acesteia a fost cunoscută în jurul orei 2:00.
„Nu a fost nicio problemă în ceea ce priveşte siguranţa românilor. Direcţia acestei drone a fost ştiută în jurul orei 1:55. Au fost ridicate şi avioanele F-16, nu a fost nici cea mai mică problemă. A fost monitorizată cu mult timp înainte de a intra pe teritoriul României şi am văzut că şi Ministerul Apărării a şi dat un comunicat şi a specificat acest lucru. România nu a fost pusă în pericol în niciun moment. Cu adevărat, mai mult ca sigur după expertizele, se va constata faptul că ea fusese lovită de artileria ucraineană”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News