Skip to content
Internațional

Taiwanul acuză China că simulează un atac asupra insulei

Twitter

Oficialii taiwanezi au declarat că avioanele și navele de război chineze au simulat sâmbătă un atac asupra insulei, ca parte a represaliilor Beijingului pentru vizita în această țară a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, relatează Reuters.

Scurta vizită a lui Pelosi în această săptămână pe insula autoguvernată, pe care China o consideră teritoriul său, a înfuriat Beijingul, care a început exerciții militare de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului, inclusiv cu rachete balistice lansate deasupra capitalei Taipei. Vizita a dus și la oprirea discuțiilor cu Statele Unite pe teme precum apărarea și schimbările climatice.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că mai multe nave și avioane chineze au efectuat sâmbătă misiuni în strâmtoarea Taiwan, unele dintre ele trecând linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părți, în ceea ce armata taiwaneză a descris drept o simulare de atac asupra insulei.

Ministerul a declarat ulterior că Taiwanul a trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezești, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave militare chineze care desfășurau activități în jurul strâmtorii Taiwan, a precizat ministerul într-o declarație, potrivit digi24.ro.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că a continuat să desfășoare exerciții comune maritime și aeriene la nord, sud-vest și est de Taiwan. Acesta a declarat că accentul a fost pus pe testarea capacităților de atac terestru și maritim ale sistemului.

Exercițiile chineze – centrate pe șase locații din jurul insulei – au început joi și sunt programate să dureze până duminică la prânz.

Navele de război și avioanele chineze au continuat să „preseze” în linia mediană a Strâmtorii Taiwan sâmbătă după-amiază, a declarat o persoană familiarizată cu planificarea securității.

În largul coastei de est a Taiwanului și în apropiere de insulele japoneze, navele de război și dronele chineze au simulat atacuri asupra navelor de război americane și japoneze, a adăugat persoana respectivă.

Armata taiwaneză a difuzat un avertisment, în timp ce a desfășurat forțe de patrulare de recunoaștere aeriană și nave pentru a monitoriza și a pus în alertă rachete de pe țărm.

Ministerul Apărării de pe insulă a publicat o fotografie cu un marinar taiwanez de pe o fregată care privește o navă de război chineză aflată în apropiere, în largul coastei de est a Taiwanului. „Absolut deloc photoshopat!”, se arată în explicație.

De asemenea, a declarat că a lansat rachete de semnalizare vineri târziu pentru a avertiza șapte drone care zburau deasupra insulelor Kinmen și avioane neidentificate care zburau deasupra insulelor Matsu. Ambele grupuri de insule sunt aproape de coasta Chinei.

Exercițiile militare ale Chinei au schimbat în mod unilateral situația actuală din regiune și au afectat grav pacea din strâmtoarea Taiwan„, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Ministerul japonez al Apărării a raportat că nu mai puțin de patru rachete au zburat deasupra capitalei Taiwanului, ceea ce este fără precedent. De asemenea, ministerul a precizat că cinci din cele nouă rachete trase spre teritoriul său au aterizat în zona sa economică exclusivă.

Între timp, Ambasada Chinei în Australia a declarat că Beijingul a declarat că speră că Australia va fi prudentă în ceea ce privește problemele legate de Taiwan și va evita să se lase condusă de alții, ceea ce ar putea cauza noi probleme pentru legăturile dintre cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *