Skip to content
Internațional

Talibanii refuză negocieri cu Guvernul de la Kabulul până nu sunt eliberaţi 5.000 de prozonieri

Talibanii, care au semnat în acest weekend un acord cu Statele Unite, au anunţat luni că nu se vor angaja în negocieri interafgane atât timp cât Guvernul de la Kabul refuză să elibereze aproximativ 5.000 de militanţi talibani aflaţi în prezent în închisoare, relatează Reuters.

Suntem total pregătiţi de negocieri interafgane, dar noi aşteptăm eliberarea celor 5.000 de prizonieri ai noştri”, a declarat telefonic pentru Reuters un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

" "

Dacă cei 5.000 de prizonieri ai noştri – 100 sau 200 mai mulţi sau mai puţini, asta nu contează – nu sunt eliberaţi, nu vor avea loc negocieri interafgane”, a adăugat el.

Acordul pe care talibanii l-au semmat sâmbătă la Doha cu Statele Unite urmează să deschidă calea unei retrageri a trupelor americane desfăşurate în Afganistan.

Documentul prevede totodată negocieri de pace  între insurgenţii islamişti şi Guvernul de la Kabul. În acest scop, el îndeamnă la măsuri vizând restabilirea încrederii între părţile afgane, inclusiv u schimb de deţinuţi până la 10 martie, scrie news.ro.

Însă preşedinteşe afgan Ashraf Ghani, care nu a participat la negocierile dintre Statele Unite şi talibani, a refuzat duminică să se angajeze să elibereze cei 5.000 de deţinuţi talibani în schimbul celor aproximativ 1.000 de persoane din tabăra guvernamentală deţinute de către insurgenţi.

Zabihullah a precizat că majoritatea celor 5.000 de deţinuţi talibani a fost capturată de forţele americane şi a fost închisă în închisori guvernamentale afgane. În vederea stabilirii unei liste, a adăugat el, prioritari sunt deţinuţii în vârstă sau bolnavi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *