Skip to content
Opinii & Analize

Tânăr, caut Guvern să mă reprezinte!

Să fii tânăr într-o țară ca România nu este deloc simplu. Suntem o generație de sacrificiu condamnată la neajunsuri și împrăştiată pe toate continentele, cu rădăcinile arse, cu aripile tăiate și cu identitatea zdrobită.

Deși sunt multe lucruri care mă nemulțumesc în țara asta, astăzi o să mă rezum doar la unul dintre ele: ministrul Agriculturii, distinsul domn Petre Daea.

De ce mă nemulțumește? Păi e simplu: omul e ceva de speriat. Cum deschide gura, cum mai trântește câte o bombă.  Nici nu știi dacă să te tăvălești pe jos de râs sau să plângi cu lacrimi de crocodil.

Ce îl recomandă?

Petre Daea este inginer agronom de profesie, absolvent al Facultății de Agronomie din Timişoara, promoția 1973, iar în perioada 1982-1983 şi-a luat doctoratul în agronomie. Este fost activist PCR, iar în perioada 1973 – 1980 a fost inginer stagiar, şef de fermă şi apoi inginer la CAP Siseşti. Imediat după revoluție, în anul 1989, a devenit inginer la Staţiunea de Cercetare Producţie Pomicolă din Mehedinţi, post ocupat până în 1996.

Tot în județul natal, Mehedinți, Petre Daea a fost directorul Direcţiei Generale pentru Agricultura şi Industrie Alimentară (DGAIA) Mehedinţi, între 1996 și 2002. După anul 2002, Petre Daea, apropiat al premierului Adrian Năstase, este cooptat la Ministerul Agriculturii, unde între 2002 și 2004 ocupă funcția de secretar de stat. Este membru PSD din anul 2001.

Petre Daea a mai ocupat funcţia de ministru al Agriculturii, pentru o perioadă foarte scurtă, din iulie și până în decembrie 2004, în Guvernul Adrian Năstase. În legislatura 2012 – 2016, Petre Daea a fost deputat de Mehedinți, dar nimeni nu l-a mai văzut prin acest județ, știindu-se că s-a stabilit definitiv la București.

Tot Daea este și unul dintre iniţiatorii celui mai ”îndrăzneț” proiect de lege, care privea pensiile speciale pentru parlamentari, însă el a mai devenit controversat și din vremea în care era senator, în 2007, după ce a făcut o serie de declaraţii în care a susţinut că organismele modificate genetic nu ar fi dăunătoare. Potrivit acestuia, organismele modificate genetic nu ar prezenta niciun pericol, argumentând că toate fiinţele sunt modificate genetic.

“Ninge afara! Afara ninge rău de tot! Dar e bună zăpada că se face recolta, se face grâul, se face ovăzul”

Recunosc că am analizat cu deosebit interes declaraţiile din ultima perioadă ale ministrului Petre Daea, în mâna căruia agricultura rămâne înțepenită.  Rectific, “deosebit interes” în măsura în care mi se face pur și simplu greață și încerc să găsesc un sens la prostiile debitate.

Mai mult, dacă nu ați învățat cum să vă contraziceți singuri într-o frază, vă arată distinsul ministrul Petre Daea: urmărește „cu îngrijorare fenomenele meteo”, dar tot el se declară bucuros că „ploile au cuprins toată țara”. Cum o fi și asta?

„Urmărim cu îngrijorare și preocupare fenomenele meteo din ultimele zile. Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată țara pentru că solul și plantele au nevoie de apă, dar ne întristează aceste fenomene extreme. Urmărim evoluția și pe urmă vom face determinări în câmp și vedem gradul de afectare. Este prematur să facem estimări pe producții. Abia după ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizează, se vede gradul de afectare și efectul la nivelul țării. Din păcate, agricultorii țării românești întotdeauna lucrează sub zodia riscurilor”, declara deunăzi ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Declarația acestuia nu mă duce cu gândul decât la un discurs devenit viral pe internet, la fel de ”filosofic”. Diferența? Domnul Daea este ministrul Agriculturii iar tânărul din filmuleț este ”liber profesionist”.

“Ninge afara! Afară ninge rău de tot! Dar e buna zăpada că se face recolta, se face grâul se face ovăzul… La mine la țară așa e! Se face oțet, ulei, pateu, tot! Bă, ce aiurea e că plouă! Eu așa ziceam! Și mamaie îmi zicea lasă mama că e bine uite plouă, se face grâul, porumbul, pateul, creste porcii, se face pateul! Știi… Nu mă ințelegi…”, este discursul tânărului.

Domnule ministru, dacă Agricultura ar avea glas, sunt sigură că v-ar trimite la culcare!

Nu demult, ”șefu de la Agricultură” a fost invitat la emisiunea Viața Satului de la TVR și recunosc că ascultându-l am avut impresia că mă uit la o parodie a emisiunilor de divertisment a celor de la Vacanța Mare.

În doar câteva minute, Petre Daea, fost și actual ministru, a reușit să calculeze câte „plapume” ar putea produce oile pentru oamenii nevoiași. Apropo, dacă nu știați care este singurul dușman al lânii, vă spune domnul Daea:

 „Oaia avea, sau are, trei producții principale. Oaia nu-i secundară. Are lâna, are mielul, are carnea și, evident, cele de lapte au și lapte. După cum știți, lâna este aruncată, dată foc. Dar știți de ce e dată foc? Vă dau o informație pentru bagajul tehnic al dumneavoastră, ca să folosiți informația când vorbiți despre agricultura României. Lâna la umiditate trăiește sute de ani! Un singur dușman are lâna. Știți care e? Molia, și aceasta acționează numai la mediul uscat! Țăranul, dacă aruncă lâna în pământ, o învârtește… când cu plugul, când cu discul, când cu semănătoarea, când cu sapa, când cu lopata… o învârtește că ea nu putrezește acolo… Și-atunci țăranul îi dă foc, îi dă foc și nici la foc n-o rezolvă, dom’le. Și-atunci, în acest produs extraordinar care poate fi, am discutat să găsim soluția valorificării în termoizolație (…) Păi, nu-i păcat?! Și în asfaltare se folosește lâna! Eu vă dau un alt exemplu: sunt 12 milioane de oi, au trei kilograme oaia, da? O plapumă cât ar fi? Trei kilograme! Ar fi 12 milioane de plapume în România pentru săraci!”, a calculat ministrul PSD-ist Petre Daea.

Mai mult, dacă nu știați, domnul Daea este și maestru la îndemnuri alambicate, fără noimă și doar de el înțelese.

Să preiei cu dibăcie conexiunea factorială, dar mai cu seamă să detașezi cu putere de percepție direcțiile de acțiune” sau „puterea de percepție nu-ți dădea posibilitatea să prinzi cu toată dibăcia conturul realizării, dar mai cu seamă nu-ți puteai așeza mintea pe hârtia de scris pentru a putea proiecta viitorul agriculturii”, sunt doar câteva dintre vorbele de duh ale ministrului.

Nu pot rata ocazia și să vă arăt o demonstrație de zile mari. Daea reușește, timp de aproape șase minute, să vorbească despre viitorul agriculturii. Nu vă panicați, este aceeași idee ”înfrumusețată”  cu mai multe explicații inteligible, ca să pară un om cultivat care știe ce vorbește, încheind bineînțeles în stilul caracteristic, cu un citat: „Nu poți să proiectezi viitorul agriculturii cu spatele la prezent.”

Oare fostul membru al Partidului Comunist Român (PCR) se aude când vorbeşte sau vorbeşte gura fără el?

Ni se golește țara, domnilor!

Și acum vă întreb: Cum să nu îți vină să fugi mâncând pământul când vezi că România a ajuns să fie condusă numai de inapți, de foști comuniști și de oameni cu grave acuzații de corupție?

Domnule ministru, mă iertați dacă vreau prea mult de la dumneavoastră, dar România are nevoie de lideri, nu de liberi la a spune orice. Așa că, dragi politicieni, nu vă mai întrebați de ce vă pleacă tinerii din țară. Răspunsul este chiar printre voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *