Skip to content
Societate

Tânără sofisticată, sculptura unică din bronz lustruit a lui Brâncuși, vândută cu 71 de milioane de dolari

Operele lui Constantin Brâncuşi sunt în topul lucrărilor de artă disputate de marile case de lictaţii din lume. ”Tânără sofisticată”, o lucrare unică din bronz lustruit, realizată de marele artist la Paris, în 1932, reprezintă cea mai scumpă adjudecare a unei sculpturi anul acesta, conducând un top dominat de lucrări de Alberto Giacometti.

Vândută cu 71 de milioane de dolari, sculptura cea mai scumpă a anului reprezintă piatră de hotar pentru Istoria Artei secolului al XX-lea, o operă unică ce sfidează timpul după 90 de ani. Este vorba de ”Tânăra sofisticată”, realizată de Constantin Brâncuşi. Sculptura o reprezintă pe Nancy Cunard, o activistă militantă pentru egalitatea de gen şi pentru drepturile civile în Statele Unite, editoare, apropiată de suprarealism şi de dadaism, muză a lui Aragon, Joyce şi a multor altora, informează B1 TV.

”Tânăra sofisticată” a fost vândută în luna mai la casa Christie’s New York, devenind record absolut pentru Brâncuşi, cu mult înaintea precedentului, „Muse endormie” (1913), vândută în 2017.

Cele mai bune adjudecări ale anului recompensează în primul rând artiştii francezi ai secolului al XX-lea: Giacometti obţine cinci noi rezultate, fiecare cu peste 10 milioane de dolari, Rodin înregistrează a patra cea mai bună adjudecare cu „Baiser, moyen modele dit Taille de la Porte” (1890), Matisse a doua cea mai bună licitaţie cu „Nu allongé I (Aurore)” (1907), Brâncuşi, un nou record mondial. Un singur artist contemporan intră în top, Jeff Koons, care nu se clasează prea bine în piaţă în ciuda prezenţei în top.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *