Skip to content
Politică

Tănase vede un 2017 gri: România va trebui să se strecoare printre gheţuri! EXCLUSIV

bzi.ro

Scriitorul Stelian Tănase a oferit, săptămâna trecută, o declaraţie pentru PSnews.ro, în care a făcut atât o scurtă retrospectivă a anului 2016, cât şi o serie de previziuni pentru 2017.

În ceea ce priveşte anul care stă să se încheie, analistul politic l-a prezentat prin prisma eşecului PNL de a capitaliza victoria prezidenţială din 2014 şi prin liniştea de care ar putea avea parte guvernul PSD.

A fost un an electoral tipic (cu toate dramele şi tensiunile lui), economia n-a mers (s-au făcut cheltuieli cam fără cumpăt)… S-a produs o răsturnare a raportului de forţe: dacă PNL-ul avea în ianuarie 2015 40 la sută, a primit în alegeri sub 20%, PSD-ul s-a dus la cât s-a dus… Deci o răsturnare a raportului dintre PSD şi PNL, mai ales dacă avem în vedere că ultima bătălie electorală au fost alegerile prezidenţiale, unde Iohannis şi PNL-ul au câştigat la mare distanţă. Ei bine, acuma a câştigat PSD-ul la mare distanţă.

PNL-ul arată ca un partid aflat în disoluţie, într-un declin de 2 ani. Victoria lui Iohannis nu i-a folosit. Dacă nu ştii să foloseşti o victorie, e mai periculoasă decât o înfrângere. Iar PNL-ul a suferit lucrul ăsta. Am intrat într-un nou ciclu politic, care va ţine până în 2019-2020, iar acest sfârşit şi început se simte în tot ce se întâmplă în momentul ăsta în spaţiul public românesc, unde politicienii au acaparat tot: nu mai discutăm decât despre subiectele lor – ceea ce nu e bine, cred eu.

Pe plan intern, nu vor fi prea mari probleme, pentru că aşa e în primul an de guvernare: lumea dă credit noilor veniţi, nu-i supune la mari critici, presa la fel, sindicate şi societate civilă la fel… Deci, în acest sens, Guvernul va avea destul de multă linişte”, a punctat Stelian Tănase.

De partea cealaltă, situaţia externă îl îngrijorează pe analistul politic, prin prisma problemelor de la Marea Neagră cu Rusia şi Turcia, dar nu numai.

„Problemele pot să apară numai pe plan extern: la nivel european, din punctul de vedere al situaţiei economice, al raportului dintre monede… Iată un efect: imediat după anunţarea rezultatelor din 11 decembrie, leul a căzut. Deci lumea afacerilor, lumea politică europeană a primit prost rezultatul alegerilor de la Bucureşti. Leul îşi va reveni, dar vreau să spun că prima reacţie asta a fost. Pot să fie probleme şi cu migraţia, avem nişte consecinţe de la Brexit, avem nişte probleme în Marea Neagră cu Rusia şi cu Turcia… Deci pe plan extern vor fi probleme şi România va trebui să se strecoare printre gheţuri, ca să spun aşa”, a încheiat fostul preşedinte-director general al Televiziunii Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *