Skip to content
Societate

Tanczos Barna: Decizia Blue Air de a nu relua zborurile este „absolut nejustificată”. AFM i-a spus să ceară eșalonarea datoriei

Inquam Photos / George Călin

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că AFM a fost cea care a invitat Blue Air să ceară reeșalonarea datoriilor, pentru a rezolva criza generată de suspendarea zborurilor companiei. Dar, deși i-au fost deblocate conturile, operatorul aerian a anunțat că nu va relua zborurile înainte de 10 octombrie. Este o decizie „absolut nejustificată”, a spus ministrul la Digi24.

„Măsura luată de Blue Air a fost absolut nejustificată. Au mai fost executări silite împotriva Blue Air în trecut, de către AFM. Nu s-au suspendat zborurile atunci. O companie serioasă nu suspendă zborurile la o executare silită în jumătate de oră după primirea veștii de la bancă. A doua zi avioanele ar fi putut zbura din punctul meu de vedere”, a spus el. „Blue Air nu a contestat creanța niciodată, discuțiile sunt de luni de zile, s-au purtat corespondențe pe solicitare de documente pe pentru a porni un proces de eșalonare. Aceste documente nu au ajuns la AFM. Au venit imediat după ce a făcut acel apel să aducă documente, să ceară o eșalonare. Atunci s-a făcut acea eșalonare și au fost deblocate conturile a doua zi.Pe un an au fost eșalonate datoriile. 28,7 milioane de lei datorie e o sumă imensă. Niciun funcţionar public nu-și permite să nu ia măsuri de notificare și dacă nu răspunde compania, să meargă până la capăt”, a explicat ministrul.

„La momentul respectiv, Guvernul căuta soluțiile de rezolvare a crizei. Acest apel către Blue Air a fost parte a acestei munci în echipă. Dl prim-ministru a dispus Ministerului Transporturilor de aducere acasă a cetățenilor, dl Aurescu, Ministerul de Externe, a ajutat prin consulate, la centralizarea informațiilor privind numărul de călători din diverse țări. Noi a trebuit să găsim soluția de deblocare – practic, AFM a trebuit să găsească soluția, deci a fost o muncă în echipă”, a adăugat Tanczos Barna.

„Din păcate, Blue Air, după deblocarea conturilor a spus că va relua zborurile în câteva zile, după care a zis că va relua zborurile într-o lună și nu știm ce se va întâmpla. Sunt măsuri absolut nejustificate”, a continuat el.

Întrebat dacă a simțit un șantaj la adresa statului din partea companiei aeriene, ministrul a răspuns: „Eu am simțit un mod ciudat de a pune problema prin această măsură absolut nejustificată și o încercare de a da vina pe statul român”.

El a negat speculațiile că s-ar fi dorit falimentul Blue Air pentru a face loc pe piață unei companii din Ungaria. „Nu aveam de unde să știm noi, cei de la minister, că această companie o să ajungă pe lista celor care sunt în executare silită. Au fost peste 350 de companii și primării în executare silită doar între 1 august și 7 septembrie. Sunt sute de datornici care, dacă nu plătesc la timp, intră pe o procedură standard de executare silită. Așa trebuie să acționeze o companie care recuperează bani de la companii private și de la datornici. Orice discuție despre o altă compane este o aberație și resping cu fermitate orice insinuare”, a spus Tanczos Barna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *