Skip to content
Politică

Tanczos Barna: Intervenția împotriva urșilor agresivi se va face gradual, de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Nu vom interveni în habitatul natural al ursului

Facebook/Tánczos Barna

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat joi, pentru B1 TV, că proiectul de Ordonanță de Urgență privind intervenția în cazul urșilor agresivi prevede o intervenție graduală, nu direct împușcarea acestora cu arma letală. Intervenția se va face strict în localitate, de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Împușcarea cu armă letală se va face doar după ce alte metode – alungare, tranchilizare și relocare – au fost epuizate ori ursul e prea agresiv pentru a fi puse în aplicare. „Poliția, jandarmeria trebuie să fie la fața locului, să asigure ordinea publică, iar intervenția cu armă letală se poate face doar dacă jandarmeria spune că se poate face în siguranță”, a mai spus ministrul.

Tanczos Barna, despre intervențiile împotriva urșilor agresivi

„Zilele trecute am avut consultări cu autoritățile locale, asociații de fermieri, ONG-uri care lucrează de decenii și au proiecte serioase. Am avut discuții și cu asociații de vânătoare. A rămas un singur ONG care critică vehement această propunere, celelalte asociații, după ore de discuții, susțin intervenția rapidă în localitate. 

Trebuie să subliniem că vorbim de intervenții în intravilan, în zona locuită de oameni, nu intervenție în habitatul natural al ursului și în niciun caz nu putem vorbi de vânătoare, pentru că intervenția rapidă se referă strict la exemplarul care e în localitate, care atacă și creează probleme, care e în gospodăria omului. Propunem ca intervenția să fie făcută strict de personalul tehnic al asociației de vânătoare care, în principiu, trebuie să aibă un contract de prestări servicii cu o autoritate publică locală”, a declarat Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Ministrul a subliniat că intervenția împotriva ursului va fi graduală, acesta nu va fi direct împușcat cu armă letală.

„E trecut în proiectul de OUG că dacă e prima dată când ursul e văzut în localitate sau reprezintă un pericol direct, ursul trebuie alungat. Dacă se poate, ursul trebuie tranchilizat și relocat. Dacă cele două metode nu pot fi puse în practică sau ursul revine în minute, ore în localitate sau nu se poate apropia personalul pentru a-l tranchiliza și exemplarul e în gospodărie, e agresiv, a omorât animale, atunci intervenția să fie cu armă letală.

Poliția, jandarmeria trebuie să fie la fața locului, să asigure ordinea publică, iar intervenția cu armă letală se poate face doar dacă jandarmeria spune că se poate face în siguranță”, a explicat ministru Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *