Skip to content
Siguranța cetățeanului

Tanczos Barna: Modificarea legislației, astfel încât să permită înlăturarea urșilor, în situații periculoase, este indispensabilă și urgentă

Facebook

Tanczos Barna a anuntat că are în vedere modificarea legislației, astfel încât autoritățile să poată interveni de urgență pentru alungarea și chiar uciderea urșilor, atunci când le este semnalată prezența în localități.

Declarația a fost publicată pe pagina de Facebook a ministrului Mediului, după ce încă un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, vineri, după o luptă cu ursul. Atacul a avut loc la o fermă de lângă Cristuru Secuiesc, iar victima a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de 6 ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Atacul vine la doar o zi după ce, tot în Harghita, mai mulți urși au ajuns în centrul orașului Băile Tușnad unde au devastat un magazin și o pensiune.

„Ieri un bărbat a fost atacat de urs la o fermă de lângă Cristuru Secuiesc, el fiind supus unei intervenţii chirurgicale de 6 ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Și această tragedie este un semnal de alarmă că modificarea legislației, care ar permite intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor periculoși în localități, este indispensabilă și din ce în ce mai urgentă. Cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel în soluționarea problemei.

Tocmai din aceste considerente lucrăm la proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației, conform căruia în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna pe Facebook.

 

 

Intervenția se va face în etape, în funcție de gravitatea atacului sălbăticiunilor. Dacă la prima intervenție ursul ar urma să fie alungat, dacă incidentul se agravează sau se repetă, se trece la tranchilizare şi relocare, iar în cazurile în care este agresiv, ursul care este prezent în mediul rural, urban, în zona locuită, poate fi împuşcat.

„Ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care dorim să schimbăm radical legislaţia privind intervenţia. Trebuie să permitem, să facem posibilă intervenţia imediată, intervenţia pentru protejarea vieţii umane şi asigurarea siguranţei publice.

Această intervenţie, într-adevăr, trebuie să fie graduală: la primele prezenţe ale ursului se intervine prin alungare, dar dacă se repetă, trebuie să vină omul şi să elimine riscul – prin tranchilizare şi relocare sau, în cazurile în care este agresiv, ursul care este prezent în mediul rural, urban, în zona locuită, trebuie să fie extragere prin împuşcare.

Această ordonanţă de urgenţă va fi prezentată Guvernului în cel mai scurt timp posibil şi, ulterior, echipele mixte formate din jandarmi şi vânători vor interveni de fiecare dată când ursul este prezent în intravilanul localităţii”, a mai declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *