Skip to content
Societate

Tanczos Barna: Până la epuizarea stocurilor, produsele din plastic de unică folosință rămân pe piață

Inquam Photos / Ilona Andrei

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a vorbit despre ordonanța care interzice producția și importul de produse de unică folosință din plastic. „Punerea pe piață va fi interzisă și încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile”, a explicat oficialul, miercuri, la „Talk B1” cu Laura Chiriac.

Actul normativ a fost adoptat miercuri de Guvern și transpune în legislația națională directiva europeană privind plasticul de unică folosință.

Tanczos Barna, despre OUG privind interzicerea produselor de unică folosință din plastic

Întrebat la ce produse din viața de zi cu zi ar trebui să renunțăm de acum încolo, ministrul Mediului a răspuns: „Ordonanța, directiva de fapt, ne îndrumă către o viață din care să nu mai facă parte produsele de plastic de unică folosință. Ele, cu siguranță, nu se pot elimina din piață de azi pe mâine, sunt unele produse la care încă nu există alternativă, dar cele la care există alernativă, și inclusiv noi, simplii consumatori, putem să optăm pentru variante ecologice, sunt farfuriile, furculițele, paharele de plastic, sunt acele cutii în care ducem mâncarea de la restaurant acasă sau de la fast food, sunt toate produse de unică folosință care se interzic începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Se interzic ca producție și import, adică punerea pe piață va fi interzisă și încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile”.

„Eu aș spune că, din păcate, până la epuizarea stocurilor, aceste produse de plastic de unică folosință rămân pe piață, dar este practica europeană, este soluția corectă din punct de vedere comercial pentru că agenții economici au investit în acele stocuri și trebuie să lăsăm să existe o trecere lină de la aceste produse de unică folosință din plastic la cele biodegradabile. Cu siguranță, în viitor, locul acestor produse din plastic va fi preluat de produse din amidon, de exemplu. Pungile de unică folosință din magazinele din care cumpărăm fructe și legume ar trebui să fie și ele din asemenea materiale. Ele deja se fabrică și în România, sunt firme în România care și-au schimbat tehnologiile și au schimbat materia primă, și au trecut pe pungi, de exemplu, de unică folosință din material biodegradabil, pungă făcută din porumb și cartofi, din amidon, și acest lucru se va întâmpla și în cazul cuțitelor, furculițelor, paharelor, farfuriilor sau acelor cutii, casolete în care ducem acasă mâncarea sau comandăm mâncarea la serviciu”, a adăugat Tanczos Barna.

Întrebat cât de mari vor fi sancțiunile și când va începe aplicarea lor, ministrul Tanczos Barna a precizat: „Pentru producție, pentru producători, sancțiunile sunt imediate, vin după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Pentru comercianți se aplică sancțiuni doar după ce sunt epuizate stocurile și dacă comerciantul respectiv se aprovizionează în continuare din locuri nepermise sau se iau din importuri, în ciuda ordonanței de urgență, de produse în țară. Sancțiunile sunt descurajatoare, ele vor fi aplicate de Garda de Mediu și de Protecția Consumatorilor. Este un proces lung, este un început de drum în această cruciadă lansată de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic, dar cu siguranță vom avea rezultate și vom avea un mediu înconjurător mai sănătos, cu mai puțin plastic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *