Skip to content
Politică

Tandemul Iohannis-Cioloş în an electoral. Ce se va alege de Băsescu, PSD şi PNL

" "

Cum va evolua tandemul format din preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş în anul electoral 2016. Ce se va alege de fostul şef de stat Traian Băsescu, precum şi de principalele partide, PSD şi PNL.

Într-un studiu publicat, joi, de Infopolitic, autorii enumeră ceea ce ei consideră drept cele 5 mari tendinţe ale anului 2016:

" "
" "

 

 • „Tandemul Iohannis-Ciolos va domina tot spectrul politic, iar modelul prezidential va influenta guvernarea si modul in care se vor reaseza raporturile de putere in cele mai importante partide din Romania.
   
 • PNL va fi partidul prezidential, nu o alta structura noua – in jurul PNL se va construi noul proiect, la care vor contribui mai multe presiuni din afara acestui partid.
   
 • Retorica de tip conflictual consacrata de Traian Basescu nu va mai fi dominanta in anul 2016, chiar daca ea nu va disparea cu totul. Anul electoral va fi mult mai putin agitat din punctul de vedere al comunicarii publice decat alti ani electorali.
   
 • Primele doua partide (PSD si PNL) nu vor pierde din suprematia pe care au avut-o mereu in ultimii ani, in ciuda modificarii legislatiei electorale. Primele doua partide vor obtine in continuare cca doua treimi din voturile exprimate.
   
 • Romania va incerca sa ramana o insula de stabilitate si normalitate in regiune, in ciuda presiunilor care se vor acumula, dar exercitarea de catre Romania a unui rol activ regional mai are de asteptat”, se arată în studiul sus-amintit.

În opinia celor de la Infopolitic, „inceputul anului 2016 gaseste scena politica din Romania intr-o bipolaritate aproape perfecta – situatie foarte similara cu anul 2008 – avand de-o parte si de cealalta a axei doi actori politici principali, cu o forta electorala relativ echilibrata: PNL si PSD. Sintetizand cifrele relevate public in sondajele de opinie din ultima jumatate a anului 2015, cele doua partide graviteaza in jurul procentelor de 35-40%, aproape la egalitate. In acelasi timp, undeva jos de tot, sub linistea axei mentionate, in zona 5-10%, avem o pleiada de partidulete care se bat pentru locul 3: UDMR, UNPR, ALDE, PMP, M10, PRU”.

De asemenea, „prima parte a anului 2016 va aduce unul dintre momente electorale-cheie pentru modul in care va decurge jocul politic la nivel national pentru urmatorii ani, cel putin pana la alegerile prezidentiale din 2019. Este vorba despre organizarea alegerilor locale in aceasta primavara, cel tarziu la finalul lunii mai, atunci cand alegatorii se vor prezenta la urne pentru a-i vota pe viitorii primari si consilieri locali si judeteni”, menţionează documentul citat.

Si in 2016, consumul media va ramane dominat de TV. Exista o zona de consum media mixt, in crestere, dar zona de TV ramane dominanta, pe toate cifrele masurate. (Datele au fost extrase dintr-o cercetare in care am reunit 2300 de cazuri de sondaj, din perioada oct-nov-dec 2015, pe sondaje CSCI.)

In tabelul de mai jos, autorii studiului au trecut diferenta dintre procentul de votanti ai stangii si cei ai dreptei. Daca dreapta domina, realizatorii cercetării au colorat cu albastru, iar invers cu rosu:

 • Votantii de stanga in general printre cei care isi iau informatiile in principal din TV (+17% PSD in fata PNL), cu precadere daca alaturi de TV mai citesc si presa scrisa (+31%).
 • Daca asculta radio mai des decat urmaresc TV tendinta e tot spre stanga, dar mai putin pronuntat.
 • Printre cei care combina televiziunea cu internetul, stanga si dreapta sunt aproximativ la egalitate (chiar si pentru cei care se informeaza mai des de pe Facebook decat de pe TV dar nu citesc presa online).
 • Dreapta domina atat printre non-consumatori media, cat mai ales printre cei care combina presa online cu social media si consuma rar TV (+40% dreapta), dar si printre cei care se informeaza mai ales din presa online si abia apoi de la televiziuni.

Citiţi AICI studiul complet al Infopolitic.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *