Skip to content
Politică

Tăpălagă: Cred în viitorul presei independente, organizate sub formă de ONG-uri EXCLUSIV

g4media.ro

Redacția PSnews.ro continuă seria articolelor dedicate unor personalități proeminente din mass media autohtone, prilejuite de Ziua Mondială a Libertății Presei (stabilită de către ONU pentru data de 3 mai).

Jurnalistul Dan Tăpălagă (fost editorialist la Hotnews.ro și în prezent co-fondator al site-ului G4media.ro) a acordat joi un interviu scris pentru PSnews.ro, în care a scos în evidență vicisitudinile cu care se confruntă în prezent presa, în principal cele cauzate de presiunile politice, dar și de precaritatea resurselor financiare.

În altă ordine de idei: ziaristul s-a plâns de ineficiența Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în a sancționa „comportamentele abuzive ale unor televiziuni”. Pe de altă parte, Tăpălagă a evidențiat rețelele sociale (în special Facebook) drept „un spațiu de exprimare alternativ dificil de cenzurat”.

Nu în ultimul rând, Dan Tăpălagă a apreciat că, „dincolo de atmosfera politică ostilă, de fenomenul mogulizării, de cenzura și autocenzură, rămâne coștiința fiecărui jurnalist în parte”.

Valentin Busuioc: În opinia dumneavoastră, cum arată presa din România acum și cum arăta ea când ați început dumneavoastră să scrieți? Mă refer în principal la libertatea jurnalistului, dar nu numai.

Dan Tăpălagă: Când am început să public, eram prin anul doi de facultate, jumătatea anilor ’90. Pe atunci nu existau publicații online; doar presă scrisă, televiziune și radio. Parcă nici moguli. Ei s-au manifestat ca jucători politici mult mai târziu, după 2004. Exista, la fel ca acum, presă bună și presă proastă, redacții controlate și jurnaliști liberi. Nicio diferență notabilă, în afară de faptul că mogulii încă nu jucau politic sau, mai bine zis, nu la nivel mare.

Azi stăm mai bine decât Ungaria, Bulgaria, Serbia sau alte țări din Balcani, mai mogulizate și cu presă chiar și mai controlată decât în România, dar peisajul media românesc arată mai prost decât în Vestul Europei. Ar fi incorect să vorbim despre presa românească în general; corect este să particularizăm. Există televiziuni, posturi de radio sau site-uri de știri care își bat joc de meserie și de reguli (Antena 3, România TV, dcnews.ro, luju.ro), dar din fericire avem încă redacții și jurnaliști care oferă conținut de calitate (Digi24, ProTV, HotNews.ro, Europa FM). Exemplele pot continua și de-o parte, și de alta.

Valentin Busuioc: Ce presiuni există acum asupra presei românești și cât ar trebui ele să îngrijoreze breasla?

Dan Tăpălagă: Îngrijorătoare față de alți ani sunt tentativele de intimidare și control ale ziariștilor independenți, încercarea puterii de a reduce la tăcere vocile critice. Amintesc aici controalele fiscului la HotNews.ro și Rise Project, după ce aceste două redacții au publicat o serie de investigații despre afacerile familiei Dragnea (Brazilia, Belina, ferma de porci) și legăturile ei cu Tel Drum. Aceste controale dirijate politic au fost menite să descurajeze orice alte investigații vizând afacerile liderului PSD. De asemnea, intenția de a sancționa defăimarea țării – anunțată de liderul PSD – reprezintă motiv de îngrijorare, deoarece ar putea îngrădi drastic libertatea de exprimare, prin aplicarea unor pedepse arbitrare.

Valentin Busuioc: Cât de mare este pericolul politizării excesive și al subordonării mass media în raport cu un partid sau chiar cu statul?

Dan Tăpălagă: Avem televiziuni și publicații care fac mai multă propagandă și mai puțină presă, dar avem și redacții foarte OK. Politicienii vor fi tentați mereu să-și subordoneze presa, dar nu vor reuși niciodată să controleze tot.

O altă problemă majoră române politizarea și ineficiența instituției menite să sancționeze derapajele din audio-vizual. Prin pasivitatea sa, CNA-ul încurajează comportamentele abuzive ale unor televiziuni, care distorsionează grav actul jurnalistic.

Valentin Busuioc: Mai putem vorbi astăzi despre o presă independentă de ingerințele politicului?

Dan Tăpălagă: Evident că da și avem destule exemple.

Valentin Busuioc: Este subfinanțarea presei un factor favorizant pentru subordonarea ziaristului?

Dan Tăpălagă: Da și nu. Ziariștii trebuie să fie la rândul lor mai creativi și să găsescă noi metode de a monetiza produsul lor, de a-și vinde marfa. Pe de altă parte, există surse de finanțare alternative: granturi, proiecte speciale, pe care jurnaliștii le-ar putea accesa. Cred foarte mult în viitorul presei independente, organizate sub formă de ONG-uri, cum este și cazul G4media.ro.

Dincolo de atmosfera politică ostilă, de fenomenul mogulizării, de cenzură și autocenzură, rămâne coștiința fiecărui jurnalist în parte. Azi nu ne mai putem plânge, cu Facebook și rețelele sociale la îndemână. Ele ne oferă un spațiu de exprimare alternativ dificil de cenzurat. Nimeni nu ne poate opri să spunem ce gândim, orice s-ar întâmpla.

Prin urmare, jurnaliștii își iau peste tot atâta libertate câtă vor. Uneori, ei plătesc un preț mare pentru acestă libertate. Avem, din păcate, cel puțin două exemple chiar din Europa de jurnaliști asasinați pentru curajul de căuta adevărul cu orice preț. Aceste acte odioase de suprimare a libertății de exprimare prin asasinat trebuie să ne dea și mai mult curaj. Oricât ar fi de dificil sau riscant, în numele interesului public, avem obligația să o luăm mereu de la capăt. Într-o mare de fake news, manipulări și dezinformări, publicul are dreptul la informație relevantă și adevăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *