Liderii celor mai puternice state europene s-au întâlnit, ieri, la Versailles pentru a discuta despre viitorul UE post-Brexit. Asfel, Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au fost personajele cheie ale întâlnirii. Subiectul cel mai fierbinte a fost “Europa cu mai multe viteze”, iar Francois Hollande a declarat că:”Unitatea nu inseamna uniformitate.”
Claudia Țapardel, europarlamentar din partea PSD critică dur decizia celor patru state de a se întâlni într-un cerc restrâns și trage un semnal de alarmă asupra pericolului creării de tabere în interiorul Uniunii Europene. Publicarea Cartei Albe de către Comisia Europeană a creat numeroase controvese, deoarece au fost prezentate cinci scenarii. Eurodeputată susține că singurul scenariu accetabil este acela în care toate statele membre pot lua decizii de pe poziții de egalitate.
„Consider că decizia celor patru lideri europeni de a se reuni în această variantă la Versailles este neoportună și trimite un mesaj greșit privind viitorul Uniunii Europene ca entitate formată din 27 de state, mai ales în contextul pregătirilor pentru sărbătorirea a 60 de ani de la crearea UE și înaintea summit-ului din 9-10 martie de la Bruxelles, unde fiecare stat-membru va avea ocazia să își exprime punctul de vedere într-un cadru formal, așa cum este și firesc.” a declarat Țapardel, membră în Comisia PE pentru Afaceri Constituționale.
În cazul României, Țapardel dă asigurări că reprezentanții României la Bruxelles sunt destul de activi în susținerea intereselor țării noastre și cer și celor din țară să denunțe vehement orice inițiativă de diviziune a Europei, „este esențial ca liderii politici români să respingă acest gen de a face politică și mă bucur să constat că președintele PSD, dl Liviu Dragnea a avut o luare de poziție promptă și puternică. Ca și dumnealui, consider că interesul Europei pe termen lung trebuie pus deasupra calculelor electorale sau a altor chestiuni interne, și mă aștept ca toți decidenții din țara noastră să acționeze în interesul României și în spirit european„, arată un comunicat.
Aceasta susține că România a avut de câștigat în cei 10 ani de la aderare, dar a și spriijinit dezvoltarea pieței unice. Astfel, eurodeputata este optimistă și speră ca după finalizarea alegerilor din Franța și Germania din aprile,respectiv septembrie să existe un dialog constructiv între toate statele membre.