Skip to content
Politică

Țapardel: Serviciile de securitate nu s-au adaptat la noua formă de terorism EXCLUSIV

claudia-tapardel.ro

Șocul atentatelor din Barcelona nu s-a diminuat decât în mică măsură, dar o parte dintre reprezentanții Parlamentului European cred că este cazul că această criză de securitate apărută în interiorul UE să beneficieze de o naliză cât mai serioasă la nivelul instituțiilor europene și a statelor membre.

„În monentul de față avem o amenințare care există și pe care nu o mai putem ignora. Avem nevoie de măsuri mai drastice în prevenirea și sancționarea unor fapte de acest tip”, apreciază europarlamentarul S&D Claudia Țapardel, într-o declarație acordată exclusiv pentru PSNews.ro.

Ca om, mă simt pur și simplu revoltat de aceste atacuri, soldate fiecare dată un număr mare de victime. Ca politician, cred că avem de-a face cu un conflict de tip asimetric și cred că în interiorul UE și în rândul statelor membre avem nevoie de măsuri mai drastice împotriva acestui fenomen. Se manifestă cu o anumită frecvență și devine aproape o obișnuiță și nu cred că este normal ca într-o societate a secolului XXI să ne obișnuim să acceptăm că, mâine sau poimâne, se mai întâmplă un nou atentat terorist, în care zeci de vieți sunt pierdute”, își arată revolta eurodeputatul PSD.

Din perspectiva sa, faptul că rețeaua teroristă reușește să fie mai mereu cu un pas înaintea anchetatorilor devine o chestiune inacceptabilă, iar Țapardel crede că acest lucru ar putea fi un efect al neadaptări analizelor de securitate făcute de agențiile de profil la noua formă de terorism practicată de adepții grupării Stat Islamic.

Avem nevoie de o intensificare a colaborării între serviciile de securitate ale statelor membre, poate chiar și de o structură armată a Uniunii. Mi se pare că, în urma șocului, autoritățile din toate statele membre rămân cpleșiteși nu reacționează imediat. Refuz să cred că, după atâtea atentate, nu putem să luăm la nivel de intelligence anumite măsuri pentru a preveni astfel de conflicte și astfel de atacuri.

Categoric, pot să vă răspund că eu cred că una dintre problemele cu care ne confruntăm este aceea că serviciile de securitate nu s-au adaptat la această formă de terorism. Nu văd de ce ar trebui să suspendăm dreptul la liberă circulație în interiorul spațiului Schengen. Atenția noastră trebuie să se concentreze pe frontierele externe ale Uniunii Europene. Aceste atentate nu au fost comise de simpli cetățeni din Franța, Spania sau Marea Britanie, ci avem de-a face cu indivizi de o anumită condiție socială, de anumite persoane cu anumite origini”, observă europarlamentarul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *