Skip to content
Politică

Țapardel vrea Internet gratuit în transportul public. Ce spune despre Uber

claudia-tapardel.ro

Europarlamentarul PSD Claudia Țapardel vrea Internet gratuit în transportul public. Vedeți mai jos ce spune eurodeputatul despre Uber și alte asemenea companii de transport.

Social-democrata a scris joi pe Facebook că la începutul acestei săptămâni Comisia pentru Transporturi și Turism din Parlamentul European a votat pozitiv două rapoarte extrem de importante în contextul discuției despre digitalizarea acestor domenii – Economia Colaborativă și Promovarea Conectivității la Internet în Comunitățile Locale din Europa (Wifi4EU).

„În calitate de raportor pentru inițiativa Wifi4EU, am dorit ca propunerea de a introduce internet gratuit în spații publice să fie extinsă și asupra seviciilor de transport public, precum și asupra obiectivelor turistice. Dincolo de atingerea obiectivelor generale de conectivitate, consider că instalarea de puncte de wireless gratuit va ajuta la o mai bună contextualizare a tiparelor de mobilitate și va duce la creșterea calității serviciilor oferite de municipalități. Per ansamblu, autoritățile publice vor putea să creeze drumuri și spații mai sigure, să reducă costurile de infrastructură și să diminueze din discomfortul provocat de poluare și de trafic.

Totodată, pentru turiști, posibilitatea de a accesa în timp real informații despre obiective turistice sau în situația în care se află într-un oraș necunoscut va însemna o îmbunătățire a experienței, dar și un plus de siguranță”, a detaliat Țapardel.

În continuare, europarlamentarul a arătat că societăți precum Uber și Blablacar pot avea efecte benefice asupra transporturilor și a calității mediului, dar a pledat pentru respectarea drepturilor angajaților și disciplină fiscală din partea acestora.

„Referitor la economia colaborativă, atât eu cât și ceilați colegii mei din Comisia TRAN am conchis că economia colaborativă va juca un rol din ce în ce mai mare în transporturi și în turism, alterând atât cererea cât și oferta. După cum am văzut în ultimii ani, firme precum Uber, Blablacar sau Airbnb au dat tonul unei adevărate revoluții în ceea ce înseamnă transporturile sau serviciile de ospitalitate, ceea ce necesită un răspuns prompt și uniform din partea statelor membre și a instituțiilor europene.

Concret, pentru transporturi, acest nou tip de economie poate avea unu efect benefic asupra traficului și poluării, iar pe termen lung putem vorbi chiar de posibilitatea de a integra noile servicii în sistemele convenționale, tocmai în ideea promovării mobilității ca serviciu. Trebuie însă să avem în vedere că orice tip de business are obligația de a respecta drepturile angajaților, precum și de a plăti taxele și cotizațiile specifice țărilor unde activează”, a punctat eurodeputatul PSD.

În ultima parte a mesajului, Claudia Țapardel a adus în discuție schimbările din turism, îndeosebi prin prisma platformelor ce oferă servicii de închiriere (ca Airbnb).

„Referitor la turism, raportul admite că economia colaborativă a produs schimbări profunde pe piața europeană, lucru evidențiat în special prin creșterea exponențială a numărului de închiriei informale intermediate de platforme. Vorbim aici de o adevărată revoluție a serviicilor de turism, cu beneficii substanțiale pentru categorii vaste de populație, dar și cu efecte nedorite asupra comunităților deja confuntate cu suprapopulare sau creșterea prețurilor la locuințe. În acest context, grupul Socialiștilor și Democraților a pledat pentru dialog între toate părțile vizate și mai ales pentru găsirea unui echilibru între măsurile care stimulează creșterea platformelor de intermediare și cele care vizează protejarea actorilor tradiționali”, a încheiat Țapardel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *