Reprezentarea politică a femeilor, departe de a fi un moft, este importantă într-o societate și obligatorie într-un stat de drept.
Katalin Éva Novák, președinta Ungariei (și prima femeie în funcția de președintă a țării, învestită în funcție în martie 2022), anunță, pe pagina sa de Facebook, că guvernul maghiar are în componență doar bărbați. Singura femeie din Executiv a demisionat luni.
„De mâine (n.red. marți) nu va mai fi nicio femeie ministru în guvern. Îi mulțumesc colegei Judit Varga pentru serviciul acordat, și îi doresc ei și succesorilor ei putere și tenacitate pentru munca ce ne așteaptă. Avem nevoie de femei în viața publică a Ungariei!”, scrie președinta țării.
Judit Varga a fost ministra Justiției începând cu iulie 2019. Luni a demisionat. „O eră se termină astăzi. Una dintre cele mai importante experiențe din viața mea”, a scris politiciana pe conturile de socializare. Ea a demisionat pentru a conduce campania pentru europarlamentare din 2024 a partidului Fidesz.
Varga va fi înlocuită de Bence Tuzson, ceea ce înseamnă că toate cele 14 poziții ministeriale din Ungaria sunt acum ocupate de bărbați.
UE muncește la egalitatea de gen, dar mai are cale lungă
Din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, doar circa 33% din funcțiile de ministru sunt deținute de către femei.
Finlanda este exemplu de bună practică, având cel mai mare număr de femei membre în guvern, cu două treimi din noul cabinet de dreapta format din femei. În plus, aproape 47% din scaunele din Parlament sunt ocupate de femei (conform Indexului pentru Egalitate de Gen EIGE).
Apoi, printre țările apropiate de paritate se numără Suedia, Germania și Franța.
În plus, alte cinci state membre UE au cel puțin 50% sau mai multe femei în fruntea ministerelor, și anume Olanda, Spania, Belgia, Portugalia și Austria.
La polul opus, Malta, Republica Cehă și Polonia au mai puțin de 15% de femei în funcția de ministru și, prin urmare, se află în partea de jos a clasamentului, alături de Ungaria.
În ceea ce privește România, aceasta are în Executiv doar patru femei și 13 bărbați, excluzând șeful Guvernului.
Femeile din întreaga lume, subreprezentate politic
Diversitatea de gen în funcții de conducere în politică nu este doar un deziderat. Participarea egală și leadership-ul politic sunt esențiale și obligatorii pentru a atinge obiectivele de dezvoltare până în 2030.
Femeile sunt subreprezentate la toate nivelurile de decizie în întreaga lume, dar apar îmbunătățiri.
Datele ONU arată că, în prezent, la nivel mondial, femeile ocupă 22,8% din fotoliile de miniștri (Raport Inter-Parliamentary Union and UN Women – „Women in politics”, 2023), mai mult decât în anii anteriori.
La nivel mondial, doar 17 țări au o femeie în funcția de președinte, iar 19 țări au o femeie prim-ministru, arată statistica Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News