Pacienţii britanici care fac radioterapie vor avea parte, cel mai probabil, de un tratament realizat cu ajutorul AI, după ce mai multe tehnologii bazate pe inteligenţa artificială au primit recomandarea de a fi utilizate pentru prima dată în Anglia, cu scopul de a veni în ajutorul medicilor din sistemul naţional de sănătate (NHS).
Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE) din Anglia a adoptat un aviz pozitiv recomandând utilizarea a nouă tehnologii de inteligenţă artificială pentru efectuarea radioterapiei cu fascicule externe (în care sursa de iradiere la distanţă de pacient) în cazul cancerului pulmonar, de prostată şi colorectal.
În opinia NICE, demersul ar putea economisi sute de mii de ore de muncă pentru radiologi şi ar putea contribui la reducerea „presiunii serioase” asupra departamentelor de radioterapie, notează ziare.com.
Datele NHS England arată că au existat 134.419 episoade de radioterapie în Anglia în perioada aprilie 2021 – martie 2022, dintre care o proporţie semnificativă a necesitat o planificare complexă.
În prezent, radiologii terapeutici analizează şi conturează manual organele sănătoase pe imaginile digitale ale unei scanări CT sau RMN, astfel încât radioterapia să nu afecteze celulele sănătoase, minimizând doza la nivelul ţesuturilor normale.
Dovezile de care dispune NICE arată că, utilizarea AI în locul realizării manuale a contururilor ar putea elibera între trei şi 80 de minute din timpul radiologilor pentru fiecare plan de tratament, şi că generarea contururilor cu ajutorul AI prezintă o calitate similară cu cele desenate manual.
Totuşi, NICE recomandă în continuare revizuirea contururilor de către un profesionist calificat din domeniul sănătăţii.
Dr. Sarah Byron, director de program pentru tehnologiile de sănătate la NICE, a declarat că utilizarea AI ar putea contribui la reducerea listelor de aşteptare.
„Colegii din NHS care lucrează în prima linie în departamentele de radioterapie se află sub o presiune serioasăă, mii de persoane aşteptând scanări”, a menţionat ea.
„Rolul pe care imagistica îl joacă în planificarea tratamentului de radioterapie este destul de esenţial, astfel încât recomandarea utilizării tehnologiilor de inteligenţă artificială pentru a sprijini planificarea tratamentului, alături de supravegherea clinică de către un profesionist calificat din domeniul sănătăţii, ar putea economisi atât timp, cât şi bani”, a specificat specialistul.
„Recomandările făcute de comitetul nostru independent pot contribui la reducerea listelor de aşteptare pentru cei care au nevoie de tratament de radioterapie”, a subliniat dr. Sarah Byron.
Secretarul britanic pentru sănătate, Steve Barclay, a salutat anunţul, declarând că „este extrem de încurajator să vedem prima recomandare pozitivă pentru tehnologiile de inteligenţă artificială din partea unui comitet de la NICE, deoarece este clar că NHS trebuie să îmbrăţişeze inovaţia pentru a se menţine pregătit pentru viitor”.
Aceste instrumente au potenţialul de a îmbunătăţi eficienţa şi de a economisi mii de ore de timp pe care clinicienii le pot dedica îngrijirii pacienţilor, a comentat el.
„Utilizarea inteligentă a tehnologiei este o parte esenţială a planului nostru pe termen lung privind forţa de muncă din NHS, iar noi înfiinţăm un grup de experţi care să analizeze ce competenţe şi formare ar putea avea nevoie personalul NHS pentru a utiliza cât mai bine inteligenţa artificială”, a precizat acesta.
NICE a declarat că examinează, de asemenea, dovezile privind utilizarea AI în cazul scanărilor de accident vascular cerebral (AVC) şi toracice.
Recomandările urmează unui studiu care a constatat că AI este sigură pentru a fi utilizată în screeningul cancerului de sân şi ar putea reduce aproape la jumătate volumul de muncă al radiologilor, conform celui mai cuprinzător studiu de acest tip din lume.
Există din ce în ce mai multe dovezi că AI poate fi mai eficientă în detectarea cancerelor.
Cercetătorii speră că aceasta va putea accelera detectarea cancerului, ajutând la accelerarea tratamentului pacienţilor şi simplificând analiza tomografiilor computerizate.
Cele nouă platforme incluse sunt AI-Rad Companion Organs RT, ART-Plan, DLCExpert, INTContour, Limbus Contour, MIM Contour ProtegeAI, MRCAT Prostate plus Auto-contouring, MVision Segmentation Service şi RayStation.
Charlotte Beardmore, director executiv al politicii profesionale la Societatea de Radiologie, a salutat proiectul de îndrumare, dar a declarat că acesta nu înlocuieşte personalul şi că este nevoie de prudenţă.
„Este esenţial să existe dovezi care să susţină aplicarea sigură a AI în acest cadru clinic”, a spus ea, adăugând că utilizarea AIar necesita în continuare contribuţia unui radiologi terapeutici sau a unui alt membru al echipei multiprofesionale de oncologie.
„Investiţia în creşterea forţei de muncă în domeniul radiografiei rămâne esenţial”, a subliniat ea.
Separat, guvernul britanic a anunţat că investeşte 13 milioane de lire sterline în cercetarea în domeniul asistenţei medicale bazată pe AI înainte de primul mare summit internaţional privind siguranţa AI din toamnă.
Secretarul pentru tehnologie, Michelle Donelan, a declarat că 22 de proiecte universitare şi centre NHS vor primi finanţare pentru proiecte care includ dezvoltarea unei platforme robotice chirurgicale semi-autonome pentru îndepărtarea tumorilor şi utilizarea AI pentru a estima probabilitatea viitoarelor probleme de sănătate ale unei persoane pe baza afecţiunilor existente.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News