Skip to content
Europa

Ţara Galilor decretează 14 zile de izolare totală: Magazinele neesenţiale vor trebui să închidă

msn.com

Ţara Galilor a anunţat luni instituirea începând de vineri a unei perioade de izolare de două săptămâni pentru a încerca să frâneze al doilea val al pandemiei de noul coronavirus, introducând cele mai dure restricţii din Regatul Unit, relatează AFP.

Începând de vineri, la ora locală 18.00 (17.00 GMT), celor peste trei milioane de locuitori ai provinciei britanice li se va cere „să rămână acasă”, a explicat premierul galez Mark Drakeford în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că durata acestei măsuri de protecţie este cea mai scurtă care putea fi introdusă pentru a fi eficientă.

Magazinele neesenţiale vor trebui să închidă, ceea ce va duce la o situaţie comparabilă cu izolarea instituită în Regatul Unit pe 23 martie, cu prilejul primului val de COVID-19, şi care a fost ridicată progresiv înainte de venirea verii.

Principala diferenţă faţă de această perioadă este aceea că clasele primare şi unele din învăţământul secundar se vor relua în a doua săptămână a acestei izolări, prima corespunzând vacanţei şcolare.

Prezentând detaliile unei decizii „dificile”, liderul galez a anunţat deblocarea a 300 de milioane de lire sterline (330 de milioane de euro).

O astfel de măsură este „şansa noastră cea mai bună de recâştiga controlul asupra virusului şi de a evita o izolare de mai lungă durată, care ar provoca mai multe pagube”, a adăugat el, subliniind riscul ca sistemul public de sănătate (NHS) să fie depăşit.

Ţara Galilor a introdus deja de vineri o interdicţie de intrare pentru persoanele provenind din zone ale ţării cu o puternică prevalenţă a virusului.

Presat de opoziţia laburistă şi de oamenii de ştiinţă să introducă o măsură similară pentru Anglia, guvernul lui Boris Johnson rezistă şi apără abordarea sa locală pentru a evita o izolare la nivel naţional, pe care totuşi nu o exclude.

Peste jumătate din populaţia engleză, respectiv circa 28 de milioane de locuitori, trăieşte în prezent sub incidenţa unor restricţii locale.

Reuniunile între familii şi prieteni din gospodării diferite sunt interzise la interior în Londra şi alte zone din Anglia incluse de autorităţi în nivelul „ridicat”, a doua treaptă a unui sistem de alertă care are în total trei niveluri.

De vineri, Irlanda de Nord (1,9 milioane de locuitori) a închis pub-urile şi restaurantele timp de patru săptămâni, în timp ce vacanţa şcolară a fost prelungită la două săptămâni.

În întreg Regatul Unit pandemia a provocat moartea a 43.000 de oameni, bilanţ al deceselor mai mare decât în oricare altă ţară a Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *