Țara în care sunt interzise partidele politice organizează alegeri parlamentare

sursa foto: trot op/Jonathan Ramael
sursa foto: trot op/Jonathan Ramael

Cetățenii din Eswatini , o monarhie din sudul Africii în care partidele politice sunt interzise, au fost chemați vineri la urne să își aleagă parlamentarii independenți. Deși criticii regimului absolutist susțin că alegerile nu vor influența maniera în care este condusă țara și că acestea sunt de fapt menite să-l legitimeze pe Regele Mswati al III-lea, aflat în fruntea statului din 1986, scrutinul de vineri este primul organizat de la protestele pro-democrație ce au avut loc în 2021, transmite BBC.

Cu toate acestea, Regele Mswati al III-lea a încurajat populația să se prezinte la vot, pentru a se asigura că pacea și stabilitatea sunt menținute, chiar dacă parlamentarii au doar un rol consultativ și nicio putere. Ales o dată la 5 ani, legislativul din Eswatini nu poate lua măsuri împotriva regelui și nici nu poate critica executivul sau monarhia.

Peste 500.000 de cetățeni înscriși în registrul electoral au avut de ales aproape 60 de membri ai camerei reprezentanților. Regele, în vârstă de 55 de ani, moștenitor al tronului în 1986, la doar 18 ani, are dreptul să numească 10 reprezentanți. Partidele politice au fost interzise în Eswatini în 1973, obligându-i pe cei care doresc să ocupe o funcție în parlament să candideze independent.

Totodată, regele este cel care numește executivul, prim-ministrul și judecătorii, el aprobă legile propuse de parlament și comandă toate forțele de securitate din Eswatini. „Chiar dacă au fost aleși în parlament, ei nu au puterea de a trage la răspundere executivul, inclusiv monarhia absolută”, a declarat Zweli Martin Dlamini, editorul Swaziland News, pentru Newsday BBC. Dlamini se află în vizorul conducerii statului pentru criticile aduse regelui.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: