Una dintre cele 3 țări NATO din zona baltică a anunțat vineri că s-a angajat să aloce între 5% și 6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030, chiar mai mult decât pragul cerut recent de președintele ales al SUA Donald Trump, relatează Reuters.
„Vremurile dificile necesită decizii curajoase și leadership. Facem apel la aliații noștri să urmeze acest exemplu. Era strategiilor pasive de tip ‘stai și așteaptă’ s-a încheiat”, a declarat ministrul de Externe al Lituaniei, Kestutis Budrys, pe platforma de socializare X.
Comentariile sale vin la o zi după ce Lituania a cerut țărilor NATO să mărească bugetele pentru apărare pentru a consolida apărarea aeriană a Alianței pe flancul său de Est.
„Pe măsură ce Lituania se apropie de a cheltui 4% din PIB pentru apărare și evaluează oportunitățile de a crește în continuare finanțarea apărării, ne așteptăm ca alianța să stabilească un obiectiv minim de 3% la summitul NATO de la Haga din această vară”, a spus ministrul Apărării al Lituaniei, Dovile Sakaliene.
„Acest lucru va face posibilă pregătirea capacităților de apărare necesare și, printre altele, rezolvarea problemei extrem de sensibile a apărării aeriene a flancului de nord-est”, a adăugat acesta.
Într-o conferință de presă pe care a susținut-o pe 7 ianuarie, președintele ales al SUA a declarat că statele membre ale NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, solicitarea sa venind după ce anterior afirmase în mai multe rânduri că celelalte ţări din Alianţa Nord-Atlantică nu fac destul pentru a-şi asigura protecţia.
„Ele toate își pot permite”, a spus miliardarul american, care îşi va prelua atribuţiile la Casa Albă pe 20 ianuarie. „Acestea ar trebui să fie la 5%, nu 2%”, a adăugat el într-o conferinţă de presă la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în Florida.
Comentariile lui Trump, făcute în cadrul conferinței de presă care a generat furori și din cauza afirmațiilor sale despre Groenlanda, Canada și Panama, au reamintit accentul pus de acesta pe cheltuielile militare ale țărilor NATO în timpul primului său mandat de președinte și amenințările sale de a nu proteja aliații care nu îndeplinesc ținta.
„Dacă îşi plătesc facturile şi dacă eu cred că ne tratează în mod corect, răspunsul este absolut că voi rămâne cu NATO”, a declarat Trump într-un interviu mai recent.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News