Skip to content
Politică

Tărăboi în Parlament. Nicolicea îi răspunde virulent unui deputat USR: Dezinformează fără rușine! EXCLUSIV

psnews.ro

Deputatul PSD Eugen Nicolicea – președintele Comisiei juridice din forul legislativ inferior – a contactat joi redacția PSnews.ro, pentru o replică virulentă la adresa altui deputat jurist, Stelian Ion (USR), care oferise o declarație marți tot pentru PSnews.ro în legătură cu dezbaterea momentului legată de un proiect de lege legat de conflictul de interese.

CITIȚI ȘI: Una caldă, una rece despre conflictul de interese. Stelian Ion (USR) pune la zid PSD și ALDE EXCLUSIV

Amintim că deputatul de la Uniunea Salvați România i-a criticat pe cei din PSD și ALDE pentru avizul negativ dat în Comisia juridică solicitării de reexaminare a proiectului de act normativ, solicitare formulată de către președintele Klaus Iohannis.

În replică, Eugen Nicolicea l-a acuzat pe Stelian Ion de „dezinformare” și a susținut că i-a explicat „de trei ori” în ultima ședință esența proiectului de act normativ.

„Domnul Stelian Ion dezinformează publicul cititor ș-o face fără rușine, pentru că situația a fost discutată și răs-discutată la comisie, iar eu personal cred că i-am explicat numai la ultima ședință de trei ori. După ce i-am explicat de trei ori, i-am spus: «Mă dau bătut – mai mult de-atât n-am ce să vă mai fac!»

Pe lângă faptul că are o clasă lipsă de putere de înțelegere, are și o lipsă de educație, pentru că minte știind că minte. Mă refer la persoana doamnei Steluța Cătăniciu – a făcut o acuzație directă, știind că minte. Asta arată probleme de educație. În schimb, a izbutit să se facă de râs”, a tunat PSD-istul la adresa USR-istului.

În continuare, Nicolicea a demontat principalele idei exprimate de către Ion în declarația de marți acordată PSnews.ro.

„Să comentăm ce a zis: aleșii PSD-ALDE «nu au nicio problemă cu aceste persoane găsite incompatibile». Menționez că legea are un singur articol, de vreo trei rânduri. Nu găsești cuvântul «incompatibil». Deci vorbește despre lucruri inexistente.

Mai mult decât atât: «pare că ei [PSD și ALDE] își doresc să protejeze persoanele care au astfel de probleme. Sunt de notorietate câteva cazuri – de exemplu, doamna Cătăniciu și alți doi-trei care au fost în situații de genul ăsta». Vreau să vă trimit un material din care reiese că doamna Cătăniciu n-a fost niciodată într-o stare de incompatibilitate: nici ca deputat, nici în altă calitate. Vorbim despre minciuni grosolane. Documentul a fost votat în Comisia juridică, iar domnul Stelian Ion avea cunoștință despre el.

Acum, cu privire la atacarea proiectului la Curtea Constituțională, spune că se gândește. Păi, îi spun eu să nu mai piardă vremea cu gânditul, să nu-și producă vreo daună cerebrală, pentru că legea aceasta care are un articol a fost atacată la Curte de deputații PNL și a fost respinsă sesizarea. Cu mare greutate, într-un singur articol, mai poți găsi elemente de neconstituționalitate. Așa că iar s-a făcut de râs DJ Stelică, așa cum îi spun eu (el a fost acela care a adus boxa să urle, să blocheze lucrările Parlamentului, ca și cum ar fi fost la o chermeză, la un picnic).

A doua chestiune: USR-iștii n-au numărul necesar de semnături ca să atace legea la Curtea Constituțională. Îți trebuie 50 de deputați, iar ei n-au decât 28.

Așadar, domnul Stelian Ion bate câmpii cu grație și mai ales dă dovadă de proastă creștere, pentru că minte la adresa unui coleg deputat.

El mereu pune pe tapet că, în perioada 2007-2008, în calitate de consilier local, Steluța Cătăniciu a fost în conflict de interese. Acum 11 ani, nu acum, în Parlament. Ea n-are niciun fel de problemă în prezent – așa cum am scris și am semnat. Dacă faptul ăsta să zicem că ar fi avut urmări, el ar fi fost prescris, pentru că am decizia Curții Constituționale, care spune că în trei ani se prescrie. Domnul Stelian Ion știe foarte bine acest lucru și totuși minte! Habar n-are – confundă incompatibilitatea cu conflictul de interese. Ca să dai pe cineva afară, trebuie să fie incompatibil, nu în conflict de interese. La conflict de interese, acel cineva plătește 10% din salariu. Dar aici nu e cazul.

Cu privire la cazul doamnei Cătăniciu: Biroul Permanent al Camerei Deputaților i-a dat amendă, ea a făcut contestație, iar Biroul Permanent și-a retras sancțiunea. Dacă Biroul Permanent și-a retras sancțiunea și a zis că doamna are dreptate și n-are nicio problemă (nici pe conflict de interese, nici pe incompatibilitate), vine DJ Stelică după nu știu câți ani și zice: «Ba are!» C-așa vrea el. Și atenție: ce ți-am spus a fost discutat de 4-5 ori în comisie, unde a participat și el – deci știe”, a detaliat Nicolicea.

Același Eugen Nicolicea ne-a trimis două documente în legătură cu situația deputatului Steluța Cătăniciu, documente ce infirmă suspiciunile legate de presupusa incompatibilitate în care s-ar fi aflat vicepreședintele ALDE.

Iată ce spune primul document:

„În ședința de 08.06.2016, Biroului permanent al Camerei Deputaților i-a fost prezentată o solicitare din partea Agenției Naționale de Integirtate referitoare la doamna deputat Steluța Gustica Cătăniciu.

Biroul permanent a hotărât ca această solicitare să fie transmisă Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

1. Conform alin. (2) al art. 70 din Constituție, Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013 și punctului de vedere emis de Comisia juridică, de disciplină și imunități din data de 30 mai 2017 cu privire la situațiile care vizează integritatea (incompatibilitatea și conflictul de interese), singura situație care determină încetarea de drept a mandatului de deputat este starea de incompatibilitate între calitatea de deputat și exercitarea altei funcții / calități / demnități stabilite de Constituție sau de alte legi organice.

2. Comisia juridică, de disciplină și imunități are în atribuții verificarea situațiilor de integritate din timpul mandatului prezent de parlamentar.

3. Agenția Națională de Integritate nu a depus niciun document / probă / dovadă din care să reiasă că doamna deputat se află sau s-a aflat în stare de incompatibilitate în timpul mandatului prezent.

4. La Comisia juridică, de disciplină și imunități nu există niciun material din care să reiasă că doamna deputat Steluța Gustica Cătăniciu s-ar afla sau s-a aflat în stare de incompatibilitate în timpul mandatului prezent.

5. Pe cale de consecință, Comisia juridică, de disciplină și imunități a constatat că în timpul mandatului prezent doamna deputat Steluța Gustica Cătăniciu nu se află și nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, fapt pentru care nu i se poate aplica nicio sancțiune.

Doamna deputat Steluța Gustica Cătăniciu nu se află și nu s-a aflat niciodată în stare de incompatibilitate în exercitarea funcțiilor de deputat în perioada 2012-2016, 2016 – prezent și nici anterior mandatului de deputat.

Deoarece în materia integrității incompatibilitatea este singurul motiv constituțional de încetare a mandatului de deputat, doamna deputat Steluța Gustica Cătăniciu nu se află și nu s-a aflat niciodată în situația de a i se înceta mandatul pentru o stare de incompatibilitate”.

Redăm și textul celui de-al doilea document:

„1. Conform alin. (2) al art. 70 din Constituție, Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013 și punctului de vedere emis de Comisia juridică, de disciplină și imunități din data de 30 mai 2017 cu privire la situațiile care vizează integritatea (incompatibilitatea și conflictul de interese), singura situație care determină încetarea de drept a mandatului de deputat este starea de incompatibilitate între calitatea de deputat și exercitarea altei funcții / calități / demnități stabilite de Constituție sau de alte legi organice.

2. Comisia juridică, de disciplină și imunități are în atribuții verificarea situațiilor de integritate doar din timpul mandatului prezent de parlamentar.

3. În calitate de deputat, în mandatul actual (2016 – prezent), niciun deputat nu se află și nu s-a aflat în stare de incompatibilitate constatată printr-un raport al Agenției Naționale de Integritate rămas definitiv, deci niciun deputat nu se află și nu s-a aflat în situația de a-i înceta mandatul de deputat pentru incompatibilitate.

4. În mandatul actual (2016 – prezent), nu există niciun raport al Agenției Naționale de Integritate rămas definitiv prin care să se constate încălcarea regimului conflictului de interese, deci niciun deputat nu se află și nu s-a aflat în situația de a i se aplica vreo sancțiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *