Țăranii români ajung să cumpere cereale de la ucraineni. Culturile distruse îi alungă în străinătate

Sursa foto: Pexels

Seceta îi transformă în muritori de foame pe țăranii care trăiesc doar din agricultură. Aceștia se plâng că recoltele sunt catastrofale și că nu au nici măcar cu ce-și hrăni animalele. Cei mai mulți fie își vând vitele pe nimic, fie se împrumută pentru a cumpăra furaj din Ucraina. 

Efectele secetei din această vară sunt devastatoare, mai ales pentru țăranii care trăiesc exclusiv din agricultură. Cele mai afectate sunt satele din sudul și estul României. Temperaturile foarte crescute și lipsa apei au uscat câmpurile și culturile. Țăranii s-au trezit în situația în care nu au efectiv ce să dea de mâncare animalelor și propriilor familii. Până și iazurile cu pește au secat, iar dacă vara viitoare va fi la fel ca aceasta, oamenii spun că efectiv vor pleca masiv, oriunde vor vedea cu ochii,lăsând satele pustii.

Pentru că efectiv nu vom mai avea ce mânca. Nici noi, nici animalele”, mărturisește un sătean din zona Drislea, puternic afectată de secetă.

În județul Botoșani, considerat mai ales în perioada comunistă ”Bărăganul Moldovei”, situația este efectiv disperată. Conform statisticilor oficiale, Botoșaniul, este cel mai afectat județ din România, din cauza lipsei apei. Sunt peste 114 localități afectate de lipsa apei iar întregul județ este efectiv pârjolit de soare. Două râuri care izvorăsc de pe teritoriul județului Botoșani au secat. În comuna Gorbănești, de exemplu, iazul comunal a secat complet. Efectele sunt devastatoare pentru săteni. Și asta în condițiile în care majoritatea populației rurale din județul Botoșani, și din Moldova în general, trăiește din agricultură și creșterea animalelor. Țăranii de la Botoșani spun că au rămas, efectiv, fără hrană, și pentru ei și pentru animale.

„Nu s-a făcut nimic. Porumbul este uscat tot în interior, parcă-i fier. Cartofi nimic. Nu avem ce mânca”, spune resemnată o săteancă din Socrujeni.

O altă familie, din Drislea, caută disperați știuleții. Nea Vasile aruncă în lehamite ”păpușoii” seci. Soția acestuia aproape izbucnește în lacrimi.

”Este dezastru. Nu avem ce da la vaci, la găini”, mărturisește aceasta. Un alt sătean, de această dată din Bătrânești, se întoarce cu o căruță plină de tulpini uscate de porumb. ” Numai strujăni(n.r. tulpina porumbului) uscați, atât. Nici fasolea, nici cartofii nu s-au făcut. Nimic, tăt o ars. Merg cât mai încet așa, să-mi răcoresc necazul, că-mi vine să mă dau cu capul înainte în prima fântână”, spune săteanul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: