Târgu Mureș: alegerile locale, sub influența UDMR. Ce șanse au PSD și PNL

Soos Zoltan, sursa foto: Soos Zoltan

Alegerile locale din Târgu Mureș sunt dominate de UDMR, care în 2020 a ajuns la conducerea orașului. Dorin Florea, fost primar în perioada 2000-2020, vrea să revină la conducerea Primăriei Târgu Mureș, însă șansele acestuia sunt foarte reduse. PNL demonstrează că este principalul rival pentru UDMR și susține în competiția electorală un candidat independent.

Soós Zoltán, UDMR

Soos Zoltan a candidat ca independent în 2020 și a reușit să câștige Primăria Târgu Mureș cu ajutorul UDMR. Ulterior s-a descoperit că avea calitatea de membru UDMR și niciodată nu și-a dat demisia. În 2024, își anunță din nou candidatura ca independent, deși este membru al unui partid politic.

„A existat într-adevăr o astfel de intenție în mai 2016, dar după alegerile de la începutul lunii iunie, cererea (n.r. de demisie) sa nu a mai fost depusă. Așadar, Zoltán Soós a fost și rămâne membru UDMR”, au declarat reprezentanții UDMR.

Dacă Zoltan a declarat că este independent, deși era membru UDMR, ar putea da explicații în fața justiției. În octombrie 2023, DNA l-a pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. Procurorii anchetează angajările pe care Zoltan le-a făcut după ce a devenit primar. În 2024, Zoltan vrea al doilea mandat la Primăria Târgu Mureș.

UDMR candidează cu Peter Ferenc pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Peter Ferenc ocupă această funcție din 2016 și are prima șansă să obțină al treilea mandat.

Horațiu Suciu, independent susținut de PNL

Horațiu Suciu și-a anunțat candidatura pentru Primăria Târgu Mureș. Acesta este doctor și conduce Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș. În trecut, a fost consilier local și președinte PNL Târgu Mureș, iar în 2024 candidează ca independent, cu susținerea liberalilor.

„Ştiu că pot să aduc cel puţin 1 miliard de euro în primul meu mandat. Viziunea mea pentru Târgu Mureş cuprinde proiecte concrete de dezvoltare în infrastructură: un nou pod peste Mureş, pasaj subteran, parcare la spital; siguranţa tuturor cetăţenilor, dar în special a copiilor, centre medicale de permanenţă, locuinţe pentru tineri, o bancă de alimente şi o cantină pentru seniori, precum şi o platformă prin care stimulăm seniorii să rămână activi cât mai mult timp”, a declarat Horațiu Suciu.

Horațiu Suciu, sursa foto: Horațiu Suciu

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș, PNL o trimite în cursă pe Mara Togănel, fost prefect de Mureș. În 2023, aceasta și-a dat demisia din funcția de prefect după ce s-a descoperit că bătrânii dintr-un azil din Mureș erau ținuți în condiții inumane. Demisia ei a venit după ce Marcel Ciolacu, premier în acea perioadă, i-a cerut să facă un pas în spate.

Nicolae Ciucă a fost și el prezent la lansarea candidaților PNL la alegerile locale din Târgu Mureș. Acesta a declarat că ambiții candidați au șanse să câștige alegerile din acest an. PNL a demonstrat mereu că este principalul rival pentru UDMR în județul Mureș.

Dorin Florea, independent susținut de PSD

Dorin Florea vrea să revină la conducerea Primăriei Târgu Mureș, după ce a dominat orașul timp de 20 de ani. Florea este medic chirurg, iar între 1996 și 2000 a fost prefect al județului, înainte să devină primar.

În lunga sa cariera politică, Dorin Florea a trecut prin PNȚCD, PD, PDL, PNL, ALDE. Acesta a avut și mai multe probleme cu DNA, însă judecătorii l-au achitat de toate acuzațiile.

Dorin Florea, sursa foto: Dorin Florea

Dumitrița Gliga va fi candidata PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș. Gliga este deputat PSD de Mureș, la primul mandat, și din acest an conduce și organizația județeană PSD Mureș.

Dumitrița Gliga este fiica lui Vasile Gliga, fostul lider PSD Mureș. Aceasta a primit „moștenire” partidul de la tatăl său. Ginerele lui Vasile Gliga a fost și el senator PSD în perioada 2016-2020. Astfel, pentru familia Gliga politica este o afacere de familie.

Candidații AUR

AUR va trimite și el un medic în cursa pentru Primăria Târgu Mureș. Cristian Vântu, medic de familie, va fi candidatul AUR la alegerile locale din Târgu Mureș. Acesta a profesat 12 ani în Marea Britanie și s-a întors în România. Candidatul AUR a adoptat foarte repede discursul AUR anti-UE.

„Dacă occidentul se sinucide trebuie să ne sinucidem și noi? Trebuie să confund și eu mama cu tata? Trebuie să mănânc și eu făină de greieri?”, a declarat Vântu.

Cristian Vântu, alături de George Simion, sursa foto: Cristian Vântu

Răzvan Biro va fi candidatul AUR pentru funcția de președinte al CJ Mureș. Acesta este președintele AUR Mureș și are doar 29 de ani. Ambii candidați AUR au lansat mesaje anti-UDMR, deși George Simion este un simpatizant al lui Viktor Orban, premierul Ungariei și finanțatorul UDMR.

Candidații ADU

Radu Pescar va fi candidatul Alianței Dreapta Unită (ADU) pentru Primăria Târgu Mureș. Acesta este un om de afaceri și consilier local PMP. Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, ADU îl trimite în cursă pe Adrian Giurgiu, deputat USR. Alegerile locale din Târgu Mureș vor fi o competiție dură pentru ADU, deoarece USR nu a demonstrat niciodată că ar avea filiale puternice.

Radu Pescar, sursa foto: Radu Pescar

Ambii candidați ADU intră în cursă chiar dacă sunt conștienți că nu au șanse la victorie. Din cele 3 partide care fac parte din alianță, PMP are cea mai puternică organizație în Mureș. În 2020, candidatul PMP pentru Primăria Târgu Mureș a fost pe locul 4, cu peste 4000 de voturi, în timp ce candidatul USRPLUS a luat doar 728 de voturi.

Ceilalți candidați

Tot pentru Primăria Târgu Mureș vor mai candida: Radu Bălaș, din partea partidului POL, care în trecut a fost consilier local; Rodica Baciu, candidat independent pentru primărie și fondatoarea companiei Materom.

Pentru Consiliul Județean, vor mai candida: Mathe Zsolt-Petrr, candidat independent; Dan Masca, din partea POL; Degan Axente, din partea PRM.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: