Skip to content
Politică

Tăriceanu critică atitudinea unor ambasadori: Din păcate…

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, miercuri seară, că „România se pleacă, nu ştie să negocieze”.

În același timp, șeful Senatului a criticat şi atitudinea unor ambasadori pentru că ar intervini la noi în ţară în chestiuni de politică internă.

„Din păcate, copiem ce e prost la Ungaria şi Polonia pentru că altfel am putea să luăm exemplu de la ele. Sunt ţări care au curajul propriei demnităţi, să-şi clameze fără niciun fel de echivoc suveranitatea, să aibă o atitudine care reflectă de fiecare dată că îşi cunosc interesul lor naţional şi nu stau cu capul plecat cum se întâmplă de multe ori la unii oameni politici din România care ocupă funcţii importante. Şi Polonia şi Ungaria îşi cunosc interesul naţional şi îl promovează şi îl apără. Aş vrea să văd lucrul ăsta şi în România, revenind această conştiinţă la oamenii politici, la oamenii de stat. Am senzaţia de multe ori că România nu ştie să negocieze, se pleacă, are reflexe din perioada otomană, lucru care îmi displace profund”, a afirmat Tăriceanu miercuri seară la Antena 3.

El a subliniat că normele diplomatice trebuie respectate şi că relaţiile dintre state presupun respectul pentru ţara în care eşti acreditat.

„Văd de multe ori reprezentanţii altor state acreditaţi la Bucureşti, ambasadori care intervin pe chestiuni de politică internă, dau sfaturi, exprimă opinii ce e bine, ce e rău. Ne spun care e legea bună, care e legea proastă. Nu se întâmplă nicăieri în nicio ţară din această zonă a Europei. Nu mai vorbesc de Europa occidentală. Există nişte norme diplomatice care trebuie respectate. Relaţiile dintre state, mai ales state partenere, parteneriate strategice, înseamnă şi respectul pentru ţara în care eşti acreditat, pentru că altfel românii vor simţi din ce în ce mai mult o frustrare, vor considera că suntem trataţi ca cetăţeni de rangul doi ai Europei”, a adăugat Tăriceanu, potrivit agerpres.ro.

Potrivit preşedintelui Senatului, „aceşti diplomaţi trebuie să fie extrem de atenţi la modul în care se manifestă în public”.

„Eu cred că ar trebui ca toţi aceşti diplomaţi trebuie să fie extrem de atenţi la modul în care se manifestă în public pentru că fac greşeli după greşeli, atitudini care până la urmă o să coste esenţa relaţiei noastre cu aceste ţări către care toţi românii au privit cu mare încredere, entuziasm şi admiraţie în perioada comunistă când noi sufeream (…) şi ne imaginam că tărâmul libertăţii şi al democraţiei este în altă parte”, a mai spus Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *