Skip to content
Politică

Tăriceanu, despre dosarul Mineriadei: „Tentaculele fostului regim au inceput să fie tăiate”

Tăriceanu, despre dosarul Mineriadei: „Tentaculele fostului regim au inceput să fie tăiate”

Președintele Senatului Calin Popescu Tăriceanu a fost invitatul jurnalistului Adrian Bucur, în emisiunea Vorbește liber” de la postul TVR 1.

Copreședintele ALDE a explicat cum crede că se schimba viata politica în Romania dupa episodul petrecut, miercuri, la Parchet, când fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, alături de alți foști politicieni: „Fara indoiala cred ca multi oameni, nu numai cei care au suferit ocncret, ci si cei care au fost observatori ai acelor evenimete tragice si-au pus intrebarea de ce nu iese nimic la suprafata. Au fost,pe de-o parte victime umane, oameni raniti, traumatizati, oameni care au hotarat sa-si schimbe viata in mod radical, oameni care au decis sa emigreze. (…) Pentru toate aceste lucruri ar fi trebuit sa existe niste explicatii, sa gasim niste vinovatii. Pana acum, asa cum am vazut s-a avansat foarte putin pe acest dosar.  Incercari in trecut au fost. Citeam ca pe vremea cand doamna Kovesi a fost procuror al Romaniei a fost data o decizie de neincepere a urmarii penale in acest dosar. Eu care am fost participant la evenimente, unul din cei care am vazut consecintele, nu am suferit fizic, dar am vazut cunostinte, prieteni, au fost foarte multe lucruri. (…) Nu pot sa spun ca nu ma intereseaza. In acelasi timp nu este corect din partea mea sa stabilesc eu verdicte.”

„Trebuie o abordare lulcida, fara patima a acestei chetsiuni, dar nu intr-o discutie politica. (…) De ce multe din dosarele de coruptie care astazi izbucnesc pur si simplu, de ce au stat atata timp? Lucrurile astea nu se stiau acum 10 ani? Bine ca au inceput aceste lucruri să iasă la suprafata. Au inceput sa iasa numai dupa ce tentaculele fostului regim au inceput sa fie taiate”, a mai declarat Călin Popescu Tariceanu.

Ion Iliescu a fost prezent, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a fost citat să dea declaraţii în dosarul mineriadei, care a fost redeschis în luna martie.

Amintim Parchetul ICCJ a anunţat începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *