Skip to content
Politică

Tăriceanu, detalii de ultimă oră privind ședința pentru suspendarea lui Iohannis

reportervirtual.ro

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit duminică seara despre vacanța pe care și-a luat-o chiar când trebuia să se desfășoare ședința pentru suspendarea lui Iohannis.

Mai precis, liderul ALDE a subliniat că atunci când și-a programat concediul, se stabilise ca sesiunea extraordinară a Parlamentului să țină doar o săptămână, aspect modificat ulterior. Cu toate acestea, ar fi discutat deja în coaliție despre suspendarea președintelui, conform Antena3.ro.

„In cadrul coaliției noi am hotărât să facem o sesiune extraordinară de o săptămâna, la sfârșitul acestei săptămâni mi-am programat să plec 4 zile în străinate. S-a decis să se facă 2 săptămâni de sesiune extraordinară, din acest moment am semnat delegarea către colegul meu. Asta este situația, dacă are cineva de comentat, eu nu pot să mă opun, la câte distorsiuni am ajuns. Vineri, ne-am și întâlnit, am făcut o discuție politică. Am vorbit două ore și am analizat ce s-a întamplat și ce avem de făcut”, a punctat Tăriceanu.

Totodată, cu privire la disensiunile apărute în relația PSD-ALDE, șeful Senatului a afirmat: „Și într-o căsătorie pot să apara probleme daramite într-o coaliție. Noi am apreciat că avem câteva lucuri importante de făcute, unii sunt ocupați cu administrația locală, dar aceste lucruri nu pot să depășsească ca importanță chestiunile importante, revenirea la normalitatea, redarea funcțiilor existențiale ale statului, până la urmă trebuie sa înțelegem că puterea trebuie luată de instituțiile legitime și nu de cele care intervin în decizia politică. Hotărârea comună este de a merge, în pofida unor probleme, am hotărât să mergem înainte. S-a văzut la votarea legilor justiției, codurile penele, au găsit coaliția într-o funcționare”.

Nu în ultimul rând, Călin Popescu Tăriceanu a spus că va susține ”necondiționat o decizie a Coaliției de a demara procedura de suspendare”. 

„Nu există o astfel de evaluare că refuzul președintelui poate fi trecute în registrul gesturilor politice. Deciziile CCR sunt obligatorii, dacă una din instituțiile statului nu respectă, atunci orice cetățean are dreptul dacă mai respectă hotărârile justiției. Pe de altă parte, și eu m-am exprimat, Constituția nu dă alte instrumente pentru obligarea președintelui, avem măsura extrema a suspendării. Eu am spus că trebuie bine cântărită, pentru că poate crea și alte probleme. Voi susține necondiționat o decizie a coaliției de a demara procedura de suspendare. Eu nu voi accepta niciodată ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie încălcate, derogări de la statul de drept. Dacă vom considera că trebuie luată, vom merge înainte. Am primit ecouri relative la numărul insuficient de voturi care ar fi în acest moment pentru a demara acest proces. Parlamentul ar fi fost deja în vacanță, trebuie să facem o contabilizare dacă vrem în perioada următoare pe ce putem să contăm. Vom lua toate măsurile necesare, în cazul în care vom lua această decizie”, s-a pronunțat liderul ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *