Skip to content
Politică

Tăriceanu iese la interval: „Strada”, noua mineriadă a regimului Iohannis!

adevarul.ro

Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu iese la interval, lansând acuzații furtunoase la adresa președintelui Klaus Iohannis, într-un comunicat remis, miercuri, PSnews.ro.

Concret, co-președintele ALDE îl învinuiește pe Iohannis că urmărește ca, ajutat fiind de către DNA, să impună pe scena politică PNL-ul și USR-ul, concomitent cu eliminarea adversarilor politici.

Chiar dacă nu o spune cu subiect și predicat, Tăriceanu îl amenință pe Iohannis cu suspendarea, în cazul în care acesta va continua să se plaseze la limita Constituției (inclusiv prin presiunile la adresa procurorului general Augustin Lazăr, șeful ALDE exemplificând discuțiile dintre magistrat și Klaus Iohannis cu privire la dosarul Revoluției).

Nu în ultimul rând, președintele Senatului îi solicită primului om în stat să respecte voința populară care va fi exprimată în alegerile parlamentare de pe 11 decembrie.

Redăm mai jos comunicatul integral semnat de către Călin Popescu-Tăriceanu:

„Evenimentele politice din ultimele zile prefigurează o campanie electorală cu doi competitori. Pe de o parte, ALDE și PSD, a căror coaliție la guvernare a contribuit substanțial la un trai mai bun al românilor și, de cealaltă parte, președintele Iohannis în coaliție ocultă cu  procurorul-șef al DNA și cu un partid paravan-marionetă. Având un președinte debusolat și imatur politic, rămas în faza în care „se joacă” de-a condusul partidului, cum se joacă cei mici cu păpuși și soldăței, am numit-o pe Alina Gorghiu, PNL mai există doar ca paravan legal pentru planurile  anticonstituționale ale decidenților din această tabără. Am inclus în aceste planuri și așa-zisul partid care salvează România, USR, în fapt, o creație a Cotrocenilor, după modelul validat cu ocazia tragediei de la „Colectiv”.

Pe scurt, mecanismul, care lucrează la „victoria” neconstituțională a președintelui Iohannis și a echipei sale oculte, are drept principal vector de acțiune eliminarea din scenă, fie și temporară, a liderilor din tabăra adversă, așa încât singurele opțiuni pentru viitoarea conducere politică a țării să rămână cele agreate de președinte. După alegerile parlamentare, anchetele, dosarele, acuzațiile  își vor fi făcut efectul, ele nu mai interesează, sunt lăsate pradă uitării, așa cum s-a întâmplat la alegerile locale.

Lista neagră cu liderii politici nedoriți este deja vizibilă de o bună bucată de vreme. Pe baza ei DNA a pornit anchete, a întocmit dosare cu acuzații mai mult sau mai puțin reale. Nu are importanță. Important e ca liderii de pe lista neagră să fie plimbați pe la DNA, prin instanțe și, mai ales, prin fața camerelor de luat vederi pentru mediatizarea „penalilor”, ceea ce am numit telejustiție, cea care acționează direct și eficace asupra emoției colective. Odată condamnați de „stradă”, devenită noua formă de mineriadă a regimului Iohannis, sau prin procese eminamente politice, mare prin declarații de genul: „Nu pot numi penali, condamnați etc., etc.”, pentru că, nu-i așa, o țară europeană nu poate „defila” la conducerea ei cu „penalii” condamnați fără drept de apel în piața publică sau prin malversațiuni operate de DNA.

Paradigma pe care o folosește în declarații președintele Iohannis în vederea alegerilor este următoarea: eu apăr justiția, eu completez actul de justiție prin decizii politice, eu îi elimin pe corupți din scenă, eu schimb clasa politică. Realitatea este diametral opusă. DNA este instrumentul instituțional care inițiază la comandă politică compromiterea adversarilor președintelui, indiferent dacă aceștia sunt sau nu vinovați. DNA a devenit actorul politic principal al campaniei electorale (are toate atuurile să devină oricând partid). DNA are în același timp și prerogativele de anchetator, dar un anchetator aflat deasupra legii, pentru că aplică sau nu aplică legea pe bază de criterii discreționare și comenzi politice. 

Cu alte cuvinte, președintele Iohannis declară una, dar acționează exact invers. Implică instituția președintelui în dosare aflate pe rol (intervențiile de acum câteva zile pe lângă procurorul-general și în cazul acuzațiilor de plagiat formulate împotriva doamnei Kovesi), a readus teroarea ascultărilor din vremurile cele mai negre ale securității și a transformat lupta necesară și legitimă cu corupția într-o vânătoare de adversari politici. Memorandumul privind Justiția adoptat de majoritatea covârșitoare a magistraților din România la începutul lunii septembrie nu face decât să confirme și să susțină afirmațiile mele.

Nu cred că își închipuie cineva că după aproape doi ani de tăcere la Cotroceni, perioadă în care a transformat Administrația Prezidențială în agenție de voiaj, președintele Iohannis a devenit brusc foarte preocupat și foarte vocal în apărarea independenței justiției. Intervențiile sale publice din aceste zile pe lângă conducătorii din Ministerul Public  demonstrează implicarea sa fățișă și anticonstituțională în știrbirea independenței justiției.

Tot deasupra legii şi a Constituţiei şi în total dispreţ faţă de democraţie se încadrează şi intrarea preşedintelui României în fruntea unei campanii electorale făţişe în favoarea PNL, prin care îi îndrumă pe cetăţeni cu cine să voteze şi cu cine să nu voteze, pe cine doreşte prim – ministru etc. Este pentru a doua oară când îi atrag atenţia public domnului preşedinte, cu tot respectul datorat funcţiei sale, că prin încălcarea repetată a Constituţiei îşi asumă o mare responsabilitate. Noi monitorizăm toate acţiunile neconstituţionale ale Preşedintelui României. Pentru stabilitatea politică a României nu dorim să ajungem la un punct critic cauzat de perseverenţa cu care domnul preşedinte încalcă prevederile Constituţiei.

  1. Cerem publicarea stenogramelor discuțiilor purtate de președintele României cu cei doi responsabili din Ministerul Public, deoarece credem că declarațiile date publicității până în prezent de președinele Iohannis, de procurorul-general și de procurorul-șef al DNA pe temele amintite sunt insuficiente. Opinia publică are dreptul să cunoască întregul adevăr.
  2. Vrem ca opinia publică să ştie că, dacă ALDE va avea suficientă forţă în viitorul Parlament, vom căuta şi vom dezvălui adevărul cu privire la cazuri concrete, când mersul normal al justiţiei a fost deturnat în favoarea unor interese personale sau de grup. Aceasta va contribui la restabilirea unei reale independenţe a justiţiei faţă de factorul politic.
  3. Vrem să oprim parcursul periculos pe care a pornit preşedintele României în campania electorală.
  4. Vrem să primim asigurări că preşedintele României va respecta voinţa majorităţii electoratului, aşa cum va rezulta în urma votului din 11 decembrie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *