Skip to content
Politică

Tăriceanu iese la rampă în scandalul MRU-SIE. Cum va vota partidul pe care îl conduce. Săgeţi voalate la adresa UNPR

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, iese la rampă în scandalul MRU-SIE şi anunţă cum va vota ALDE (partidul al cărui co-preşedinte este) privind nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea serviciului secret. În acelaşi timp, al doilea om în stat a lansat săgeţi voalate la adresa UNPR.

„Astăzi de dimineaţă, am avut o reuniune a conducerii ALDE, unde principalul subiect a fost cel referitor la poziţia noastră faţă de propunerea preşedintelui Klaus Iohannis. Sunt două considerente principale pentru care nu vom vota această propunere”, a precizat Tăriceanu, luni, la Parlament.

Primul motiv este, în opinia senatorului, „unul eminamente politic şi legat de votul pe care cetăţenii l-au dat în 2012, la alegerile parlamentare şi la referendum”.

“Atunci, votul a fost unul covârşitor în favoarea înlăturării regimului Băsescu. Aşadar, astăzi, decizia noastră este una logică: nu putem accepta ca unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte să fie numit, ţinând cont de modul clar în care cetăţenii au dezavuat regimul Băsescu şi tot ce ţinea de acesta”, a detaliat Călin Popescu-Tăriceanu.

Al doilea motiv este, în optica lui Tăriceanu, “tot politic şi foarte serios”.

“Având în vedere evoluţia politică a domnului Ungureanu în ultima perioadă, cu referire specifică la campania electorală din 2014: cât de pătimaş era, cât de partizan putea să se prezinte. O astfel de persoană se decredibilizează pentru o funcţie unde trebuie să punem o persoană echilibrată politic şi cu un profil politic mai slab conturat. Frustrările pe care domnul Ungureanu le-a acumulat începând cu demiterea sa din fruntea Guvernului şi cu eşecul la prezidenţiale nu-l fac o persoană recomandată pentru o astfel de funcţie”, a continuat al doilea om în stat.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că nu i s-ar părea potrivită o şedinţă a coaliţiei într-o zi în care principalul subiect este votul pentru şefia SIE. El a vorbit despre o posibilă întrevedere ALDE-PSD, dar nu a spus nimic despre o eventuală discuţie cu UNPR.

“Eu cred că e bine ca şedinţele politice (a coaliţiei – n.r.) să nu le ţinem la sediul Guvernului. Guvernul este puterea executivă. Discuţiile politice le putem face oriunde, dar este de evitat la Guvern. Când astăzi subiectul principal este votul pentru numirea la SIE, o şedinţă a coaliţiei nu mi se pare chiar cea mai potrivită. Mai degrabă să ne întâlnim noi cu PSD, să stabilim din punct de vedere tactic cum vom proceda în continuare. Ar putea avea loc în cursul zilei de astăzi. Poate să fie la noi sau la PSD”, a explicat Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *