Skip to content
Politică

Tăriceanu, la mâna PSD: negocieri dure în interiorul coaliției de guvernare. Legătura cu OUG 114

Inquam Photos

Psnews.ro vă prezintă, în rândurile ce urmează, cele mai recente informații din interiorul negocierilor PSD-ALDE-UDMR.

Concret: potrivit surselor noastre, se pare că sunt noi discuţii tensionate în coaliţia de guvernare. Motivul? Ordonanța 114, cea care vine cu mai multe măsuri fiscale, la care se pare că nici Liviu Dragnea şi nici Călin Popescu Tăriceanu nu au căzut de acord.

Mai exact: șeful PSD-iștilor, Liviu Dragnea, nu vrea ca ordonanţa să fie modificată. Asta în timp ce UDMR face presiuni mari pentru respingerea actului normativ în Parlament, iar Tăriceanu, dependent de voturile PSD din Senat pentru a scăpa de începerea urmării penale în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 800.000 de euro mită pe vremea când era premier, se abține…cel puțin deocamdată.

OUG 114 va trece tacit de Senat zilele viitoare

Însă, se pare că Dragnea şi Tăriceanu au căzut la înţelegere ca OUG 114 să nu fie abrogată printr-o altă ordonanţă de urgenţă, ci să fie modificată în Parlament. Orice OUG, imediat după publiarea în Monitorul Oficial, ajunge în dezbatere parlamentară, unde poate fi modificată, respinsă sau adoptată în forma gândită de Guvern. Potrivit unor surse parlamentrare, OUG 114 va trece tacit de Senat zilele viitoare, iar dezbatarea finală va avea loc la Camera Deputaţilor, forul condus de Liviu Dragnea, cel care nu-şi doreşte schimbări prea ample în ordonanţă.

Se rupe lanțul de iubire?

Tensiunile dintre Dragnea şi Tăriceanu ajung și la nivel local.

Amintim că liderul ALDE Gorj, Ion Iordache, i-a cerut lui Liviu Dragnea, prezent duminică la Târgu Jiu, „să pună interesele gorjenilor înaintea intereselor de partid“. Mesajul l-a înfuriat însă pe liderul PSD, care nu a ezitat să-i ofere acestuia o replică.

„L-am ascultat pe domnul preşedinte de la ALDE şi îi răspund foarte ferm: PSD nu a pus şi nu va pune nicodată, cel puţin în actuala conducere, interesele de partid deasupra intereselor comunităţilor locale sau intereselor publice. Nu accept, indiferent de la cine vine, un sfat otrăvit, pentru că nu e cazul, când e vorba de PSD“, a răspus Liviu Dragnea.

Tăriceanu, la mâna PSD

Procurorii DNA au început, la solicitarea procurorilor austrieci, o anchetă care îl vizează pe șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat că, pe vremea când era premier, a primit drept mită de la o firmă austriacă 800.000 de euro pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie.

Suma ar reprezenta 10% din valoarea generată de respectivele acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul lui Tăriceanu, după ce a fost transferată prin niște companii offshore. În cauză, spun procurorii, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

Procurorul DNA a transmis procurorului general documentele necesare pentru a sesiza Senatul, având în vedere că Tăriceanu poate fi urmărit penal doar dacă Senatul îşi dă acordul în acest sens.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *