Skip to content
Politică

Tăriceanu, nemulțumit pe pensionarea procurorului general: Augustin Lazăr trebuia demis!

reportervirtual.ro

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că procurorul general, Augustin Lazăr, trebuia „demis pentru faptele sale” şi nu lăsat să se pensioneze şi spune că trebuia deschis un dosar penal împotriva acestuia pentru fals în declaraţii.

„Pentru că postarea mea pe Twitter, conform căreia Klaus Iohannis a cumpărat tăcerea lui Augustin Lazăr cu o pensie uriaşă, a stârnit multe reacţii, mă văd obligat să fac precizări suplimentare. Augustin Lazăr trebuia demis pentru faptele sale şi nu lăsat să se pensioneze, cocoşat de premii şi distincţii, în orice caz nu cu o pensie imensă. Augustin Lazăr a făcut la Aiud poliţie politică şi trebuie să dea socoteală pentru faptele sale. Nu pensie grasă deci, ci dosar penal”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook, potrivit news.ro.

Tăriceanu precizează că în 2008 a emis Ordonanţa 24 privind deconspirarea Securităţii, în al cărei preambul scria: „În perioada de dictatură comunistă, cuprinsă între 6 martie 1945-22 decembrie 1989, PCR a exercitat, în special prin intermediul Securităţii, o permanentă teroare împotriva cetăţenilor ţării, drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale”. Articolul 2 al Ordonanţei stabilea şi unele definiţii, printre care cea pentru colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi pentru asimilaţi colaboratorilor – persoanele care, având competenţe decizionale, juridice ori politice, au luat decizii, la nivel central sau local, cu privire la activităţile Securităţii ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

„Procurorul comunist Augustin Lazăr, «având competenţe decizionale juridice», a respins repetat eliberarea unor deţinuţi politici constatând, ca preşedinte al comisiei de eliberare, că respectivii deţinuţi nu şi-au revizuit atitudinile anticomuniste. Acest lucru îl transforma, în mod automat, în colaborator al Securităţii ca poliţie politică. Augustin Lazăr a declarat pe propria răspundere, ca procuror – aşa cum îl obligă ordonanţa sus pomenită -, că nu a colaborat cu Securitatea. Acum, faptele recunoscute chiar de el îl contrazic flagrant. Pentru această minciună, Augustin Lazăr trebuie să suporte rigorile legii, conform falsului în declaraţii prevăzut de Codul penal. În loc de asta, asistăm la invitarea sa onorantă azi, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele României, la ceremonia de investire a tinerilor magistraţi. Într-adevăr, li se oferă un exemplu minunat de moralitate”, afirmă preşedintele Senatului.

Miercuri dimineaţă, Tăriceanu a scris pe Twitter: „Klaus #Iohannis cumpără tăcerea lui Lazăr cu o pensie grasă! #România lucrului bine făcut!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *