Skip to content
Juridic

Tăriceanu: „Oficialii europeni nu pot să ofere un singur element concret, ce a făcut guvernul greșit”

http://inquamphotos.com

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri seara referitor la declaraţiile unor oficiali europeni pe tema justiţiei că ele se circumscriu campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European, iar aceştia nu pot să ofere vreun element concret despre ce a făcut guvernul în mod greşit.

Oficialii europeni nu sunt în măsură, nu sunt capabili, în sensul acesta, să ofere un singur element concret, ce a făcut guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii de a aprobare a unor ordonanţe care ar avea anumite consecinţe. Eu n-am văzut proiectul de ordonanţă, nu ştiu în ce măsură ei sunt capabili să definească intenţiile guvernului. Acum, eu ştiu foarte bine că nu este vorba de a garanta impunitate pentru nimeni. Dar este o situaţie foarte gravă, care a fost tranşată de CCR şi care a constatat că acele completuri de cinci judecători care au pronunţat diferite sentinţe în România au fost alcătuite ilegal. (…) Al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez în legătură cu aceste declaraţii este că ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deci colegii noştri de la PE au găsit o temă cu care să se laude în faţa publicului propriu, uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează în ce priveşte independenţa justiţiei în România„, a spus Călin Popescu-Tăriceanu la România Tv, relateaza antena3.ro.

În opinia sa, este aplicat un dublu standard atunci când oficialii europeni îşi exprimă preocuparea pentru justiţia din România şi sunt adresate mesaje pentru influenţarea deciziilor din justiţie.

Şi eu sunt preocupat ca justiţia în România să funcţioneze independent. Până una alta, guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, parlamentul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, dar în schimb văd că primim de la CE sau de la PE diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune: interveniţi voi în justiţie, ca să îi fie ridicate măsurile de control judiciar aplicate doamnei Kovesi. E vorba în mod evident de un dublu standard, pe care eu nici nu-l mai înţeleg, dar care, sigur, probabil are o explicaţie în (…) apropierea de alegerile pentru PE. Adică se discută într-un dublu standard, în funcţie de interese. Se pare că doamna Kovesi este de preferat unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere„, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a susţinut că îi este indiferent cine va fi ales procuror european, dar consideră „o jignire” ca acesta să fie un procuror din România sancţionat în două rânduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *