Skip to content
Politică

Tăriceanu, prognoze pentru noul guvern. Dragnea sau Cioloş premier?

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut, marţi seară, o serie de prognoze privind guvernul de după alegerile parlamentare. Premierul va fi Liviu Dragnea sau Dacian Cioloş?

Liderul ALDE a fost prezent în platoul Antena 3, unde a apreciat că Dragnea „are experienţa necesară – poate să-şi asume această funcţie”.

„Încă n-am discutat cu el, pentru că şi mie, şi lui ni se pare că este prematur. Mai mult decât atât: obligaţia noastră (dacă suntem responsabili şi decenţi faţă de electorat) este să le prezentăm întâi soluţiile şi apoi să vorbim despre persoane”, a continuat Tăriceanu.

Cu puţin timp înainte, Călin Popescu-Tăriceanu declarase că „totdeauna când premierul este şi preşedintele partidului, există o anumită coerenţă între decizia politică (care ţine de partide) şi actul guvernamental”.

 

Confruntat cu ipoteza suspendării lui Klaus Iohannis în cazul în care va refuza premierul propus de coaliţia majoritară (în încercarea de a-l impune pe Dacian Cioloş), al doilea om în stat a replicat: „Eu vreau să cred că preşedintele Iohannis ţine cont de obligaţiile sale constituţionale, de prevederile constituţionale şi de modul în care funcţionează o democraţie de tip parlamentar”.

„În aceste condiţii, nu cred că preşedintele Iohannis ar putea să ia altă decizie decât să desemneze un premier din partea coaliţiei care are majoritate în Parlament. Vreau să cred că suntem într-o ţară cât de cât normală. Dacă regulile acestea nu ar fi respectate, s-ar putea ca unii din concetăţenii noştri să nu sesizeze gravitatea problemei, dar sunt convins că o vor sesiza partenerii noştri din UE. Sunt mult mai sensibili la derapajele de la regulile statului de drept”, a detaliat co-preşedintele ALDE.

La insistenţele jurnalistului Răzvan Dumitrescu privind încercarea lui Iohannis de impunere a lui Cioloş, Tăriceanu a replicat că accesta din urmă „o să fie supus votului de încredere în Parlament şi o să cadă la vot”.

Fiindu-i amintită situaţia din 2008, când Emil Boc (deşi dat jos prin moţiune de cenzură) a fost impus de către Traian Băsescu pentru un nou mandat, Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns că, în acel moment, situaţia era diferită, parlamentarii temându-se de alegeri anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *