Skip to content
Politică

Tăriceanu rămâne să stingă lumina la ALDE. Membrii importanți abandonează epava și fug la alte partide

Inquam Photos / George Călin

Călin Popescu Tăriceanu pare că va deveni în curând președintele unui partid fără membri. ALDE este, în acest moment, un partid care se scufundă, după ce a început să ia serios apă la europarlamentare, când nu a reușit nici măcar cele 5 procente necesare pentru a intra în Parlamentul European.

Prăbușirea ALDE a început în tandem cu aliatul de atunci, PSD, amândouă partidele pierzând câte 8% în sondaje. Doar că pe social-democrați cele 8 procente, chiar dacă i-a afectat vizibil, nu i-a pus în situația de a-și juca supraviețuirea, în timp ce pentru ALDE, ele au însemnat automat punerea partidului pe lista „dispăruților”.

Tăriceanu joacă la două capete

Astfel, partidul lui Tăriceanu a ajuns să se ”topească”, la începutul lui 20202, în două mari partide: PSD și PNL. Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că însuși liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu încearcă în aceste zile să își găsească un colac de salvare, conștient fiind de faptul că partidul e pe cale de dispariție, după valul de plecări și dispariția din viața politică a secretarului general Daniel Chiţoiu, supranumit „tătucul ALDE”.

Amintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș l-au pus, joia trecută, sub învinuire pentru ucidere din culpă pe fostul ministru Daniel Chițoiu, în cazul accidentului rutier în care a fost implicat, pe 26 decembrie, soldat cu moartea a două persoane.

DETALII AICI: Fostul ministru Daniel Chițoiu a fost pus sub învinuire pentru ucidere din culpă

Conștient fiind de groapa care se pregătește să înghită formațiunea politică, Tăriceanu negociază, pe de o parte cu PSD, și pe de altă parte cu PNL, o eventuală fuziune cu ce mai rămâne din ALDE. De altfel, inclusiv Tăriceanu încearcă plecarea sa la pachet cu Varujan Vosganian şi Andrei Gerea.

Doar că lucrurile nu arată prea bine pentru liderul ALDE. PNL respinge ferm întoarcerea lui Tăriceanu la prima dragoste politică, având în vedere faptul că acesta a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai președintelui Klaus Iohannis, iar președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu este foarte deschis pentru o nouă colaborare cu ALDE. În aceeași situație se află și Varujan Vosganian și Andrei Gerea.

De cealaltă parte, PNL este dispus să le ofere celorlalți din ALDE o mână de locuri eligibile pentru Parlament, dar şi câteva funcţii în eşalonul doi al puterii. De asemenea, potrivit surselor PSnews, în ţară, primarii ALDE care stau bine în sondaje vor candida din partea PNL, iar restul aleşilor vor primi posturi de consilieri locali şi judeţeni.

Amintim că liberalii au aprobat, în ședința Biroului Executiv de lunea trecută, un protocol privind integrarea în PNL a foștilor parlamentari Pro România care au susținut Guvernul Orban.

Premierul a anunțat că Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin vor avea funcții de conducere în PNL.

„Am aprobat un protocol de înglobare, de integrare în PNL a tuturor celor care au fost alături de noi la învestirea Guvernului, la moţiunea de cenzură şi care au decis să se alăture PNL. Vor fi cooptaţi în structurile de conducere la nivel naţional, judeţean şi local. La nivel naţional vor fi cooptaţi în stuctura de conducere domnul rector Sorin Cîmpeanu şi domnul fost ministru al Agriculturii Daniel Constantin”, a spus Ludovic Orban, luni, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Pe 19 decembrie, cinci fondatori ai Pro România, printre care Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu, precum şi alţi 11 lideri ai formaţiunii conduse de Victor Ponta, între care şi Georgică Dumitru, au demisionat din partid. Demisiile au venit în contextul tensiunilor din Pro România, Constantin şi Cîmpeanu fiind printre cei care au susţinut învestirea Guvernului Orban.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *