Skip to content
Politică

Tăriceanu, reacție privind cota unică

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu are nicio intenție să renunțe la cota unică de impozitare. Reacția vine după ce în presă au apărut niște ”zvonuri fanteziste” potrivit cărora fostul premier ar fi spus că intenționează să renunțe la cota unică.

„În cursul zilei de ieri, mai multe publicații implicate în campania electorală au lansat zvonul fantezist potrivit căruia eu, primul ministru care a impus cota unică în perioada mandatului, mi-aș fi exprimat intenția unor schimbări pe această direcție. Atât în interviul pe care l-am acordat postului de radio Europa FM, cât și în apariția mea televizată la TVR1, la emisiunea ”Vorbește liber”, declarațiile mele pe tema cotei unice au fost fără echivoc. Pentru cei care nu au înțeles sau se prefac că nu au înțeles ceea ce am spus, repet: nu mi-am propus niciun moment și nu am nicio intenție pentru viitor să renunț la cota unică de impozitare.

Dacă cineva își închipuie că prin atacuri la adresa mea, dl. Iohannis devine mai competitiv, eu cred că se înșeală. Pe de altă parte, dacă își închipuie cineva că electoratul care m-a votat și pe care l-am îndemnat să-l voteze în turul 2 pe Victor Ponta, nu mă cunoaște și se poate lăsa manipulat prin zvonuri absolut penibile, din nou, cred că se înșeală”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă remis PSnews.ro.

Transcrierea pasajului din cadrul emisiunii „Interviurile Europa FM” – invitat Calin Popescu-Tariceanu

Jurnalist: In 2005, vreau sa revenim la masurile economice, ati introdus cota unica si din cate stiu a fost un punct pe care s-a negociat la formarea USL. Se discuta acum de impozitarea progresiva. E cota unica la care guvernul, urmatorul guvern, nu ar trebui sa renunte oricum sau ar fi posibilitati de negociere? Vorbim de veniturile persoanelor fizice.

Calin Popescu-Tariceanu: Stiti ce se intampla. In primul rand, nu am auzit sa se discute despre cota progresiva. Ca vrea un jurnalist sa se discute e altceva. M-am bucurat cand am vazut ca aceasta masura care a fost discutata si prevazuta in programul economic al USL a fost acceptata si promovata in continuare. Ce se intampla, acum, fara pretentia de a face teorie, am sa va spun urmatorul lucru care pe unii o sa ii surprinda, dar care au putine cunostinte economice. Sa stiti ca cota unica nu e o masura de esenta liberala. Masura de esenta liberala e aceea a impozitelor reduse. Deci nivelul scazut de impozit este trasatura liberala. Pentru ca daca, exemplu, am avea cota unica la 50%, ce ati mai spune atunci? Ca e masura liberala? Ca putem face o cota unica, dar la 50%.

Jurnalist: Cred ca ar pleca chiar toti investitorii…

Calin Popescu-Tariceanu: Nu stiu daca ar pleca investitorii, ca nu asta e problema. Dar eu va intreb mai mult ca sa intelegem ca multi au fetisizat ideea de cota unica a carei paternitate mi-o asum, dar nu asta este problema. Problema este nivelul de taxe. Cota unica a fost gandita dintr-un alt motiv, dintr-un motiv de simplificare a cadrului fiscal. Asadar, ceea ce este insa o problema care trebuie discutata in Romania este ca romanii ar fi foarte fericiti sa traim cu cota unica de 16% si sa avem cheltuieli ca si cand impozitele s-ar colecta in Germania sau in Franta, la nivelul de fiscalitate de acolo. Dar acest lucru evident ca nu se poate. Adica, in momentul in care vad nemultumiri ca nu se fac si mai multe lucrari de infrastructura fizica in transporturi, nu investim in alte domenii, atunci trebuie sa ne gandim si la nivelul de impozitare pe care vrem sa il platim. Daca acesta este nivelul de acceptabilitate in Romania, pe care l-am stabilit in 2004, la in decembrie la finele anului, de 16%, si lumea nu vrea sa se mareasca taxele, este foarte bine, dar atunci trebuie sa avem pretentii direct proportionale cu acest nivel. Acesta este un lucru care trebuie spus clar si simplu. In Romania, in momentul de fata, este cea mai scazuta fiscalitate din Europa. Eu cred ca acesta este un atu pentru atragerea investitiilor si dezvoltare economica, dar probabil ca, la un moment dat, va trebui sa vina momentul sa reconsideram acest nivel pentru ca pretentiile, asa cum spuneam, sunt in continua crestere.
Problema insa este urmatoarea. In Romania, mai mult decat in alte parti din Europa exista un sentiment si o perceptie negativa in legatura cu modul in care sunt cheltuiti banii publici si acest lucru este dovedit si prin ultimele actiuni ale justitiei, ma refer la arestarile unor persoane implicate in acte grave de coruptie. Vedem sume uriase de bani, care de fapt ce sunt: sunt banii nostri. Cetatenii Romaniei nu stiu daca sunt constienti ca banii respectivi sunt banii furati din banii fiecaruia dintre noi. Si atunci eu cred ca in Romania, inainte de a ne pune problema daca mentinem nivelul de taxe sau il majoram, trebuie sa ne gandim serios la modul cum este cheltuit fiecare leu din banul public, pentru ca o buna parte este risipit si o alta buna parte este furat.

Jurnalist: Nu sunteti singurul candidat, dar as vrea sa va intreb inainte sa trecem la urmatorul capitol, justitia. Credeti ca este loc pentru majorarea unor taxe, inteleg, sau a unor impozite de anul viitor pentru ca altfel nu putem avea pretentii mai mari?

Calin Popescu-Tariceanu: Nu, am spus altceva. Ca prefer majorarii taxelor o actiune riguroasa referitoare la controlul modului in care se cheltuiesc banii publici pentru ca se risipesc si se fura. Daca acesti bani nu ar fi risipiti si acesti bani nu s-a fura, am putea sa facem mult mai multe lucruri cu taxele pe care le strangem astazi, cu actualul nivel.

Jurnalist: Atunci, repet intrebarea. Credeti ca e loc de majorarea unor taxe si impozite incepand de anul viitor?

Calin Popescu-Tariceanu: Nu, e si de maine, daca vreti, loc, daca vorbim, asa teoretic, oricand, si de ieri si de acum 10 ani era loc . Intrebarea nu e oportuna pentru ca nu se discuta in acest moment, in afara de faptul ca ma intrebati, nu stiu in ce calitate, in calitate de candidat la alegerile prezidentiale va pot spune ca presedintele nu are in atributiile sale nici politicile fiscale, nici politicile bugetare. Ca om politic va pot spune ca nu sunt favorabil niciunei mariri de taxe si ca prefer acest lucru pe care vi l-am spus: o cruciada impotriva evaziunii fiscale si un control extrem de riguros al modului in care sunt cheltuiti banii publici. Si atunci o sa constatam ca, cu actualul nivel de taxe, fara sa fie nevoie sa marim nimic, vom avea cu mult mai multi bani la buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *