Skip to content
Politică

Tăriceanu, replică dură pentru Frans Timmermans și președintele PE: Au găsit o temă cu care să se laude

http://inquamphotos.com

 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, referitor la avertismentul lui Frans Timmermans  și afirmațiile lui Antonio Tajani, în ceea ce privește justiția din România, că aceștia nu sunt capabili să spună concret greșeala comisă de Guvern.

Vreau să vă explic care e poziţia mea bazată pe două elemente. Primul oficialii europeni nu sunt în măsură, capabili, să ofere un singur element concret, ce a făcut Guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii. Eu nu am văzut proiectul de OUG. Eu ştiu foarte bine că nu e vorba de a garanta impunitate pentru nimeni, dar e o situaţie foarte gravă care a fost tranşată de CCR şi care a constatat că completurile de 5 judecători au fost constituite ilegal în România. Ca urmare, o serie din cei condamnaţi au putut fi eliberaţi pentru că au făcut contestaţiile în timp util, alţii din păcate stau în continuae şi zac în inchisoare”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la România TV.

Liderul ALDE a precizat că Guvernul nu intervine în funcționarea justiției din România și că oficialii UE au un dublu standard şi dau semne că sunt în campanie electorală, folosind ca temă justiţia şi statul de drept.

Indiferent de cine e vorba, că sunt oameni politici sau obişnuiţi nu există în justiţie ideea de a accepta daune colaterale. Ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru Parlamentul European. Colegii noştri europeni au găsit o temă cu care să se laude să spună uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează. Guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei din România. De la PE vin diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune interveniţi voi în justiţie. E vorba de un dublu standard pe care eu nici nu îl mai înţeleg, dar care probabil are o explicaţie în ceea ce spuneam mai devreme – campania electorală”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că, în cazul Laurei Codruţa Kovesi şi a candidaturii acesteia la şefia Parchetului UE, nu pot fi ignorate abuzurile acesteia şi faptul că a fost sancţionată prin decizii ale CCR.

Acelaşi lucru l-am spus şi eu, cât de credibil mai poate fi. Evident că nu poate a unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere. Eu consider că e o jignire faţă de UE la care ţin prea mult ca viitorul procuror general european să fie unul din România care a fost sancţionat cel puţin în două rânduri prin decizii clare ale CCR. Asta e o încălcare care dovedeşte dispreţul faţă de legea supremă a ţării. În cazul doamnei Kovesi cred că aceste lucruri nu pot fi neglijate”, a precizat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că reprezentanţii Comisiei Europene au ştiut despre abuzurile şi excesele în justiţia din România, iar aceste lucruri s-au întâmplat cu girul acestora.

Da, am mai multe răspunsuri. Încep să cred că toate abuzurile din România, excesele în justiţie, s-au făcut cel puţin cu cunoştinţa CE, prin MCV şi cu girul lor şi acest lucru e foarte grav, dar evident că nimeni nu e dispus să recunoaştem aşa ceva. Noi discutăm despre corupţia financiar, dar nu discutăm despre abuzul de putere care a avut loc în România. Eu cred că CE a închis ochii la aceste abuzuri grave de putere, iar instituţiile au fost confiscate de un grup mic de interese din care făcea parte şi doamna Kovesi”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Reacția lui Tăriceanu vine în contextul în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *